Gyász

2018.04.13. 06:30

Búcsúzunk Dég grófjától, Festetics Lászlótól

Senki nem számított rá, mégis bekövetkezett: Festetics László gróf április 9-én elhunyt.

Szanyi-Nagy Judit

A gróf néhány napja még a kastély udvarában járt

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az 1939-ben született Festetics László gróf tudta jól: ha nem változik a rendszer, ő lehetett volna a dégi Festetics-uradalom örököse.

– László tízéves korában került el végleg Magyarországról. Kisgyermekként néha-néha visszajött Olaszországból meglátogatni a nagyszülőket, de sosem gondolt arra, hogy a dégi kastélyban éljen.

Nem vonzódott a kastélyhoz, de tudta, milyen sokat jelentene, ha az épület megmaradna, a benne szunnyadó élet pedig felélénkülne – idézi fel Festetics László és az uradalom kapcsolatát Verebics Géza korábbi polgármester, aki mindvégig szoros kapcsolatban állt a gróffal.

A gróf néhány napja még a kastély udvarában járt
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Festetics László szívén viselte a kastély sorsát. Két hete a faluba utazott, s részt vett az április 3-i alapkőletételen. Üzenetét az akkor elrejtett időkapszula őrzi: „Remélem, a község és családom teljesítményét rövidesen a község és az ország újra fogja használni és élvezni.” Számára az utolsó órákban is fontos volt Dég, gondolatait Verebics Géza idézte fel: „Nyugodt vagyok, mert látom, hogy lesz valami a kastélyból.” Dég grófját Olaszországban búcsúztatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában