Négy lánya, egy fia, nyolc unokája és négy dédunokája van

2018.05.22. 20:00

A bicskei Mariska néni lett idén az Angyali Anyu

Öt gyermeket nevelt fel a bicskei Sándor Józsefné, Mariska néni, aki május végén tölti be a 82. életévét, és akinek a Kapcsolat Központ ebben az évben odaítélte az Angyali Anyu díjat.

Borsányi Bea

Mariska néni nagyon örült az elismerésnek, amelyet Pálffy Károly polgármester adott át. Mellette Szabó Ágnes, Mariska néni mögött legidősebb lánya.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A díjat 2013-ban alapították, idén hatodszor ítélte oda a Kapcsolat Központ egy olyan édesanyának, aki valamiért különleges: – Az ötlet annak idején Boronkai Eszti néni 80. születésnapja kapcsán született, akit szerettünk volna különleges módon megünnepelni. Volt egy Down-kóros lánya, sokszor megfordult a fogyatékosok klubjában, amely nem csak segítséget nyújt a beteg gyerekek nevelésében, de idővel baráti társasággá nőtte ki magát. E társaságban találtuk ki az Angyali Anyu díjat, amely aztán tovább élt Eszti néni születésnapját követően is. Olyan anyák kapják, akik megérdemlik, hogy így ismerjük el tevékenységüket, hiszen valljuk be, többségük nem kap semmilyen kitüntetést vagy pozitív visszaigazolást – mesélte a díj történetéről Szabó Ágnes, a Kapcsolat Központ igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy az idén már kaptak a városban élőktől is ajánlatokat a jelöltekre, és nem csak a központ javaslata alapján kerültek fel a nevek a listára, ahogy az eddig történt.

Mariska néni nagyon örült az elismerésnek, amelyet Pálffy Károly polgármester adott át. Mellette Szabó Ágnes, Mariska néni mögött legidősebb lánya.
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Mindenki anyukája”

A Táncsics utcában Mariska nénit mindenki csak mamának szólítja, hiszen az elmúlt évtizedekben ő volt a környéken „mindenki anyukája”, mára pedig nagymamája, aki idős korára is friss maradt szellemileg és még mindig aktív fizikailag. Hajnalban kel, főz, takarít, kijár a temetőbe, rendben tartja az udvarát, gyönyörű a virágoskertje. Mindezeken felül ellátja az 55 éves szellemileg fogyatékos lányát, akit nem adott otthonba, ő gondoskodik róla születése óta. Rajta kívül három lányt és egy fiúgyermeket nevelt fel, nyolc unokája és négy dédunokája van. Arra a kérdésre, hogy hogyan szolgál az egészsége, így válaszolt:

Most nem annyira jól, mert a minap a gyógyszertárba menet térdre estem és fájnak a lábaim, de hát nincs mit tenni, menni kell, csinálni kell a dolgomat minden nap.

– Édesanyánk nagyon megérdemelte ezt a díjat, hiszen egész életében rengeteget tett nem csak értünk, de másokért is, főleg itt, az utcában. Negyven évig járt Budapestre dolgozni, dolgozott konyhán és iskola portáján is. Tulajdonképpen ő tartotta el az egész családot, mert édesapámat 37 éves korában a szíve miatt leszázalékolták. Közben ott volt és van még ma is a negyedikként született húgunk, aki fogyatékos, teljes ellátásra szorul, mert nem tud beszélni, önállóan járni sem, így nem tud magáról gondoskodni. Édesapám öt éve, hogy meghalt, édesanyám így egyedül maradt. Természetesen igyekszünk neki segíteni, amiben csak lehet, de sokszor nem várja be a segítséget – mondta Mariska néni legidősebb gyermeke, Oláh Jánosné, Sándor Edit.

Mariska néninek az oklevelet és a hatalmas virágcsokrot Pálffy Károly polgármester, Bálint Istvánné alpolgármester, valamint Szabó Ágnes adta át. Az átadás egyébként meglepetés volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában