környezetbarátkozós jurtatábor

2018.07.25. 15:05

Légy Földanya nagykövete! – Így szól a kishantosi jurtatábor jelmondata

A 8-12 évesek élménytáborában olyan „fontos” kérdésekre is választ kaphatnak a lurkók, hogy mi köze a dínóknak a fogkeféhez, vagy a kedvenc pulcsihoz. Általában…

V. Varga József

Fotó: V. Varga József

A nyárikonyhánál szerdán már izzik a parázs a szabadtéri kemencében. Fahrenheit 451 – citálhatjuk Ray Bradbury disztópikus sci-fi regénye nyomán, de a táborlakók nem égetnek semmit: kenyeret, mini pizzát, lekvárral töltött kiflit, kenyértésztába csavart virslit és egyéb finomságokat sütnek.

– Nyami! – fakad ki imígy az egyik legényke.

– Még egy kicsit kelesztjük a szakajtó alatt a tésztát – magyarázza a gyerekeknek a sütőasszony, Vészityné Margit. – Margit mama! – bújik hozzá a Rákóczifalváról érkezett Bendegúz, akinek a szeme sem áll jól, nagy huncut őkelme. Hamarjában mondja is, hogy interjút készít velem, aztán pontosít, én készítsek vele interjút.

Fotó: V. Varga József

A környezetbarátkozós nyári tábor a Mezőföld Népfőiskolai Társaság és az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány édes gyermeke. Az idén már nyolcadik alkalommal merülnek el a lányok, fiúk a természet csodáiban, a madarak, a növények, a rovarok, a talaj, a víz és a csillagos égbolt meséiben. Víz és energia; Irány a tanya!; Az vagy, amit eszel – az vagy, amit teszel; Tartsd körforgásban! – így sorjáznak a napok, a programok.

Fotó: V. Varga József

– Tűz! – mutatkozik be az egyik táborvezető, Barta Endre. – Víz! – mondja a menyasszonya, Viki. – Föld! – mosolyog Vészity Kata, az alapítvány képviseletében.

– Ők a szövetségeseink! – cserfeskednek a fruskák, Katica, Léna és Tünde. – Nagyon jót itt! – szól bele a diskurzusba a Belgiumban élő magyar srác, Ágoston. Ácsné Éva, a vendéglátó központ ügyvezetője dán vendégeket is bemutat. – Trygve. – Noah – mondja két unokája.

– Csütörtökön Margit mama nagyvenyimi farmján lovagolunk – osztja meg velem búcsúzásképpen Barni és Vencel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában