Beloianniszért Díj

2018.08.21. 15:21

A görög falu kultúrája az élete része

Beloiannisz falunapján adták át a minap a Beloianniszért Díjat. Idén Maheridu Vasziliki vehette át az elismerést.

FMH

Maheridu Vasziliki az ünnepségen Fotó: önkormányzat

A díjazottat Papalexisz Kosztasz polgármester méltatta az ünnepségen. Méltatásából kiderül:

Maheridu Vasziliki – vagy ahogy helyben ismerik: Vászó – Budapesten született, s 1977-ben került Beloianniszba. A helyi bölcsődében 1982-ben kapott álláslehetőséget, majd 1992-től nyugdíjazásáig a helyi óvodában dolgozott. Egyik legnagyobb büszkesége, hogy 33 évig részese lehetett a beloianniszi gyermekek nevelésének, a görög kultúrával való megismertetésüknek.

Ennek során törekedett a görög nyelv, valamint a görög nemzeti tánc alaplépéseinek elsajátítására. Évtizedeken keresztül készített műsort, tánckoreográfiát a gyerekeknek a görög nemzeti ünnepekre. Megtisztelésként élte meg, hogy az általános iskolában is taníthatott a tanulók részére néptáncot, és a gyermekekkel nemzetiségi fesztiválokon is felléptek.

Nemcsak fontosnak tartja Beloiannisz kulturális életét, hanem az életének része is egyben. Megtisztelve és boldogan tett eleget minden felkérésének, melyek során rendkívüli figyelemmel kísérte a valósághoz hű görög-magyar barátság megjelenítését a műsorszámok végén.

Maheridu Vasziliki az ünnepségen
Fotó: önkormányzat

Nagy büszkesége a Triandafylla helyi néptáncegyüttes, amelynek koreográfusa és táncosa is egyben. Az ország számos helyén megfordultak már, vitték a település jó hírét. Maheridu Vasziliki a csoport részére 15 koreográfiát készített, amelyeket saját, autodidakta ismeretei alapján állított össze. Az Ország, Népek Tánca-Népek zenéje versenyén 2013-ban eljutottak a döntőig, ahol második helyezést értek el.

A fővárosi Kékgolyó utcai Országos Onkológiai Intézetben minden évben fellépnek. A betegeknek erőt és lelki támogatást nyújtanak közös táncunkkal a gyógyuláshoz vezető úton.

A díjazott az utóbbi években nyugdíjas találkozókon énekel régi táncdalokat és operetteket, valamint készített koreográfiákat nyugdíjas tagok részére, akik saját maguk adták elő azokat rendezvényeiken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában