fontos a dolgozói elégedettség a mai munkaerőpiaci helyzetben

2018.08.25. 17:00

Családbarát munkahelyek Fejérben: a munka és a magánélet egyensúlya

A hazai cégeknek még mindig csupán kis százalékuk támogatja a gyermeket nevelő munkavállalókat, derül ki egy friss kutatásból. A munka és magánélet egyensúlya márpedig elengedhetetlen a munkatársak elkötelezettségéhez, de a gyermekvállalásban is szerepet játszik.

Borsányi Bea

A Macher Zrt. többször is elnyerte a Családbarát Munkahely Díjat

Fotó: Archív

A jelenség persze nem új, hiszen a 2000-ben alapított Családbarát Munkahely Díj is egyike volt azon törekvéseknek, amelyekkel az állam igyekszik támogatni az egyensúly kialakításának lehetőségét. És ugyan a cégek kezdeti lelkesedése néhány év alatt gyorsan csökkent, vannak olyan munkahelyek, ahol komolyan gondolják, hogy a fentebb említett egyensúly megteremtése hosszú távon a cég javára válik.

A munkavállalók – családbarát munkahely esetén a családokat, gyermekeket nevelők – támogatása a mai munkaerőpiaci viszonyok között még inkább felértékelődött. Erről beszélt Szauter Ákos, a több mint 200 főt foglalkoztató Széphő Zrt. vezérigazgatója: „A jó munkahelyi közeg két dolog miatt is fontos. Egyfelől a régi, jól bevált munkavállalókat, szakembereket meg kell tartani, ugyanakkor, ha új munkatársakat kell keresni, a cég jó híre – különösen, ha azt a dolgozók keltik – pozitívan hat az állásra jelentkezők számára. Ez pedig a mai munkaerőpiaci helyzetben, amikor nehéz embereket találni, nem elhanyagolható tényező. Szolgáltató lévén nálunk az is fontos, hogy az emberek pozitív képet kapjanak a szolgáltatásainkról. Az elégedett dolgozó, mivel motivált és elkötelezett, a cégről is pozitív képet közvetít a megrendelő számára.”

A munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése nagymértékben fokozza a munkavállalók komfortérzetét. Ez persze mást jelent a nők és mást a férfiak számára. A rugalmas munkaidő, hogy el lehessen szaladni a gyerekért az oviba vagy bevásárolni, a gyes utáni fokozatos visszatérés támogatása, vagy az, hogy nincs kötelező túlóra, elsősorban a nőknek fontos szempont. A férfiak viszont értékelik a sportolási lehetőségeket vagy a csapatépítő jellegű családi napokat. Ahhoz, hogy egy munkahely családbarát legyen, nem kell feltétlenül sok pénz. Ahogy Szauter Ákos elmondta, a különböző munkaidőmodellekből való választás lehetősége, vagy az, hogy adott esetben a szülő bevihesse magával a gyermekét a munkahelyére, de a cégvezetés támogató hozzáállása sem pénz kérdése.

A Macher Zrt. többször is elnyerte a Családbarát Munkahely Díjat
Fotó: Archív

Az is igaz, hogy minél kisebb egy cég, annál családiasabb. A 100 főt foglalkoztató Macher Zrt. három alkalommal nyerte el a Családbarát Munkahely Díjat, 2013-ban pedig a székesfehérvári Mindenünk a család elnevezésű kitüntetést is megkapta.

– Az alapítás óta az egyik legfontosabb tőkének tekintjük a munkatársainkat. A gyermekes családoknál igyekszünk figyelembe venni az iskolakezdés és szünetek idejét, így támogatva a családokat, de adott esetben van lehetőség távmunkára is, és az egy műszakos munkarenddel is a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtését támogatjuk. Dolgozóink gyerekeinek nyári munkalehetőséget, szakmai gyakorlatot biztosítunk, hogy csak néhányat említsek – mondta el Macher Judit, CSR – magyarul: társadalmi felelősségvállalás – vezető.

Családbarát munkahelyet inkább azért nem egyszerű fenntartani, mert a családbarát jelző nem egy állandó állapotot takar. Ahogy azt Szauter Ákos megfogalmazta: „Ez egy olyan folyamat, ami sosem zárható le. A támogatási rendszert időről időre át kell vizsgálni, a kevéssé bevált elemeket el kell vetni, miközben be kell hozni új, a változó igényeknek megfelelőket.”

A cikkben megszólalók szerint azonban megéri odafigyelni ezekre, mert hosszú távon a céghez ragaszkodó munkavállalók a jól működő vállalat zálogai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában