számok és emberi psziché

2018.08.12. 15:30

Czirják Eszter köztünk élő író, családállító és Theta-floating coach

Egy olyan mai magyar írónőt látogattam meg magyaralmási otthonában, aki egyszerre van otthon az emberi psziché és a közgazdaságtan rejtelmeiben.

Palocsai Jenő

Czirják Eszter a Theta-floatingról mesélt

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Ha arra gondolunk, hogy valaki író, akkor az „Így élt” könyvsorozat komor borítólapjai ugranak be először, ahol kevés kivételtől eltekintve, kisiklott sorsok, megkeseredett emberek bámulnak ránk a vörös-fekete-fehér keménytáblákról. Én egy kis házzal, nagy mosollyal és számos kutyussal találkoztam, meglátogatva az író, Theta-floating coach és családállító Czirják Esztert.

Mi az a családállítás?

- Ismerd meg magadat! A görög delphoi jósda homlokzatán ez a parancs a legelső. Ha meg akarjuk ismerni önmagunkat, nem azt kell megismerni, ki az az Eszter, hanem azt, aki mögötte van. Akinek ez sikerül, azt hívják keleten megvilágosodott embernek. Meg kell találni magunkban a tisztán csak figyelő állapotban lévőt, nevezzük azt akár, univerzumnak, életnek vagy istennek. Az életenergia csak figyelő, de bebújik az egonk mögé, mert az ego nélkül nem tapasztalhatja meg, hogy mi is az az élet, ugyanakkor maga az ego nem fontos.

Ha az ego nem fontos, akkor miért szeretjük ennyire?

Amikor egy gyerek megszületik, a szülei adnak neki egy nevet és onnantól Borinak, Pistinek hívják. A gyereknek ez lesz a természetes, azonosítja magát a testével, a nevével és az identitásával. Az évek alatt otthonossá válik neki a személye, az egoja, megszokja, belakja azt. Így kialakul a ragaszkodás is az egohoz.

Hogyan válik ebből az alapkiindulásból problémamegoldási módszer?

– A családállítás hasznos dolog, de az elnevezése félreérthető. Mindenki azt hiszi, hogy csak a családtagokkal fennálló konfliktusok megoldására alkalmas, pedig bármilyen probléma okát meg lehet találni vele. A párom úgy mondja, a családállítás a tudatalatti Google-je.

Kiből lesz jó családállító?

– Ráérzek energiákra, sokat meditálok, ezáltal egyre érzékenyebb leszek. Akkor is működik, ha az abban résztvevő semmit sem tud a családjáról. A családállítónak magasabb energiaszinten kell lennie, mert fontos, hogy megemelje az ügyfél energiaszintjét.

Hogyan lehetne ezt bemutatni gyakorlati példán keresztül?

– Gyakori a fogyókúra és a jojózás. Az eszünkkel fogyózni akarunk, aztán mégis abbahagyjuk, majd többet szedünk fel, mint amennyit korábban leadtunk. Miért? Mert az érzéseink, motivációink 10%-a tudatos, ez az eszünk, és 90%-a tudatalatti. Ha valamilyen tudatalattiba rejtett oknál fogva ragaszkodunk a túlsúlyhoz, akkor nem tudunk lefogyni az eszünk parancsára és végül a kilencszeres túlerő győz. Például érdekes egy ilyen gonddal küzdő hölgy esete, akinek egy jóval korábban élt nőrokonát megerőszakolták és emiatt kialakult az a hiedelem a családban, hogy nem szabad nőiesnek és szexinek lenni.

Czirják Eszter a Theta-floatingról mesélt
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Melyik eset könnyebb és melyik nehezebb?

Ez teljesen egyénfüggő. Például pánikrohamok esetében legtöbbször elég egy állítás. A családon belüli erőszak, a gyermekkori traumák azok a területek, amelyek a legtöbb beavatkozást igénylik. Bármelyikről is van szó, hiába az elkeseredett küzdelem, nem jön a gyógyulás a tudatalattiban lévő eltemetett érzések megtalálása nélkül.

Amit sokan nem tudnak, hogy szervezet-állítás is lehetséges. Vegyünk két osztályt egy cégen belül, akik rivalizálnak vagy egyszerűen csak nem jönnek ki jól egymással, és ez csökkenti a hatékonyságukat. Erre is megoldás lehet a technika.

Térjünk át a Theta-floatingra, hogyan, mire hat?

– A Theta-floatingnál nem foglalkozunk családrendszerrel, gyermekkori traumákkal. Ennél a módszernél képekkel, szimbólumokkal dolgozunk. Nem elemezzük, hogy mi okozza a gondot, mindössze az érzéseken átmenve feloldjuk a blokkokat. Egy ügyfelem énekelni szeretett volna, tehetsége is volt hozzá, de amint közönség elé állt, elment a hangja. A tudatalatti képe egy pékség volt, ahonnan elvágyott, de mégis ott dolgozott és gyártotta a zsemléket. Úgy érezte, hogy cserbenhagyja a kis üzemet, ha énekléssel foglalkozik és félt rábízni azt másokra. Ez a blokk nem engedte, hogy énekeljen. Ahogy az ülés alatt ezt feloldottuk, vonakodva, de elindult,

elhagyva a pékséget. Átélte, hogy pótolható és sokkal szabadabbnak érezte magát. Theta-floatingnál ahogy az ember átél egy-egy addig elrejtett érzést, folyamatosan változik a kép és végül eljutunk oda, hogy nincsen semmi zavar, az ügyfél boldognak és teljesnek érzi magát. Ez a technika a családállításnál játékosabb.

Hogyan ismerkedett meg ezzel a területtel?

– Közgazdász végzettségű vagyok, de korán tanultam agykontrollt, majd transzcendentális meditációt. Az emberi psziché mindig is érdekelt. Nekem is voltak blokkjaim, különösen a nagymamám halála után, így átestem az első állításon 2006-ban. Évekkel később a Hellinger Intézetben tanultam meg a Dr. Pálmai Dezső és Dr. Angster Mária által Magyarországra hozott módszert két éven át. Amikor egy hozzám közel állót gyógyítani kellett, megismerkedtem a Reiki a Csikung, az NLP és sok más módszer rejtelmeivel.

A könyvek is erről szólnak?

– Nem, novellákat és regényeket írok, melyekben több helyen is felbukkannak kapcsolódási pontok, de hát az ember nem bújhat ki a bőréből. Felismerhetőek bennük családrendszeri dinamikák, de elsősorban szórakoztató irodalom.

Egyszerre író és családállító, nem olyan ez, mint az énekes pék esete?

– Sok a párhuzam, hiszen 15 évesen kezdtem írni, de csak a fióknak, így azok az írások el is tűntek. A férjem vett rá, jóval később, hogy írjak. A bennem lévő író elbújt, fel kellett oldani jó pár blokkot ahhoz, hogy elő merjen jönni. Amint megtörtént, négy hét alatt megírtam a Játékmester című könyvet, 2015-ben, de kiadatni nem mertem, így újabb blokkoldások után, 2017-ben került ki a könyvesboltok polcaira. Az írás és az állítás összekapcsolódnak, jól kiegészítik egymást. Szeretem a munkámat, elégedett és boldog vagyok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában