a tánc boldogság és hihetetlen életérzés

2018.08.05. 08:00

Néptáncfesztivál idén huszonharmadik alkalommal

Csütörtökön a Táncház Zene termében a város sajtótájékoztatón ismertette a tíz nap múlva kezdődő XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál részletes programját. A tájékoztatót a tavalyi fesztivált összefoglaló rövidfilm levetítése tette színesebbé.

Sági Zoltán

Indiából a Raaga néptánccsoport látogat el a megyeszékhelyre Fotók: A szervezők

– Aki a hétköznapokban nem vesz fel tánccipőt, az most feltétlenül tegye meg, mert a tánc az boldogság és hihetetlen életérzés. Jöjjenek és merítkezzenek meg benne, a profik mellett és segítségével – mondta el rövid bevezetőjében Brájer Éva, aki a hivatalos programok mellett a kötetlen, esti, táncházi mulatságokra is felhívta a fesztivál résztvevőinek figyelmét.

Majoros Andor fesztiváligazgató, a részletes programot ismertetve hangsúlyozta: a cél idén is az volt, hogy a világ minden részéből érkezzenek fellépők. A nyolc országból összegyűlő táncosok és zenészek mellett azonban kiváló hazai táncegyüttesek és bandák is megfordulnak majd a Zichy ligetben felállított fesztiválszínpadon, illetve a Táncház folkestjein. A fesztivál ideje alatt fellépnek az Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai is – valamint a Gödöllői Táncegyüttes, a Góbé zenekar és a Cimbaliband.

Indiából a Raaga néptánccsoport látogat el a megyeszékhelyre
Fotók: A szervezők

Külföldről idén a Baszk Köztársaságból, Bulgáriából, a Cseh Köztársaságból, Franciaországból, Görögországból, Indiából Indonéziából és Mexikóból érkeznek táncosok. Az utóbbiak a közép-amerikai ország egyik leghíresebb zenekarának kíséretében, úgyhogy Fehérvár belvárosa már előre készülhet a fesztivál ideje alatt bárhonnan és bármikor felbukkanó mariachikra.

Az idei év kiemelendő újdonsága, hogy a táncosok és a fesztivál fellépői rövid műsorokkal ellátogatnak majd a fogyatékkal élők helyi intézményeibe is, hogy azokhoz is elvigyék a népzene varázsát, akik maguk nem tudnának ellátogatni a rendezvényekre.

Noha a XXIII. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál augusztus 11-től 15-ig tart, a fehérváriak 20-án sem maradnak tánc nélkül. A 17 órakor kezdődő Királyok menete után este a nagyszínpadon kerül sor a „Táncra magyar!” gálaműsorra, amely négy táncegyüttes közös előadása lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában