Hivatásosok nem léphetnek a színpadra

2018.08.02. 09:00

Szobazenészek – etyeki nyári záporban

Már ez is hagyomány. Vagy tíz éve találta ki Egger Géza, hogy Szobazenész fesztivált szervez – kizárólag amatőröknek.

Zsohár Melinda

Az eső elől zárt helyre menekültek, folytatták az éneklést, az eső után ismét kivonultak az ég alá Fotó: SzE

Nem fogyatkozik a szerelemből zenélők száma, s azoké sem, akik ezt szeretik. A legutolsó találkozón száznál is többen voltak, mondja a gitáros Egger Géza, a szobazenélés ötletgazdája. A szellemes, s némiképp talányos szó azokat takarja, akik igazából sehol fel nem lépnek, csak a maguk örömére, esetleg a családjuk, legszűkebb baráti körük szórakoztatására muzsikálnak.

– Tizenkét éves múltam, a zsebpénzemből vettem egy gitárt, s egyedül megtanultam játszani rajta – idézi a kezdeteket Egger Géza. Egy country zenekarban játszottak Budapesten a 80-as években, de semmiképpen nem akart az „éhenkórász” hivatásos zenészek bizonytalan anyagi életét élni, ács és tetőfedőként kereste kenyerét, mondja magáról.

Az eső elől zárt helyre menekültek, folytatták az éneklést, az eső után ismét kivonultak az ég alá
Fotó: SzE

– Egyszer beszélgettünk a feleségemmel, Ilonával, aki óriási szervezőtehetség, hogy a Demján-pincébe hívjuk meg azokat, akiknek van „tudománya” a zenéléshez. Így kezdődött. Három éve Máté Barbarával énekelünk együtt, mert magamban nem tudok több szólamban – fűzi hozzá finom humorral. Barbara húga, Krisztina szintén besegít a szervezésbe, Tóth Károllyal együtt. Énekelt a nyolcéves gyerek és a hetvenöt esztendős Bartha László az alkalmi színpadon, a legutóbb a zenekar életkora 211 év volt! Mindig találnak okot a jótékonysági gyűjtésre is. A retró a terepük, a régi slágerek, nincs szintetizátor és computerhangzás. Shadows-, Fonográf-, Illés-nóták kötik össze a generációkat.

A hétvégi Szobazenész fesztiválon este nyolckor kitört a vihar, így villámgyorsan összerakodtak, s bevonultak a Segítő Kéz Családsegítő ebédlőjébe. Nem álltak le, folytatták erősítő nélkül, s a vihar múltán újra kicuccoltak, egészen éjfélig. Az ilyesmit megtervezni nem, csak megélni lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában