Nyárifesztivál-nyitány

2018.08.18. 15:30

Kiállításmegnyitó és szoboravató zajlott Polgárdiban

A nyári fesztivál nyitányán pénteken kora este Szent Flórián-szobrot avattak az önkormányzati tűzoltóság bázisán, illetve csütörtökön és pénteken is festménykiállítást nyitottak.

V. Varga József

9-16 éves ifjak dolgoztak a festőtáborban

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

S. Bruck Teréz festménykiállítását a városházán, a gyermek festőtábor zárókiállítását az általános iskolában nyitották meg. Mayer Erzsébet, a Cserhát Művészkör tagjának festőtábora hétfőn kezdődött és péntekig tartott. Az alkotó a városban 2016 óta tart felnőttek és gyerekek számára festőtáborokat, s immár tanítványai is vannak. Számos kiállításon mutatkozott be a lakóhelyén és környékén, és mellette tárlatokat is szervez. Jótékonysági akciók résztvevője, több képet adományozott már, amelyekkel megpróbál segíteni a rászorulóknak. A festőtáborban tizennyolc 9-16 éves ifjú dolgozott a héten a mesterük keze alatt, néhány kezdő, de többségükben inkább haladó festőinas.

 

Tájképek és csendéletek születtek, magával ragadó színek és formák kerültek a furnérra. A gyerekek kiállítását Nyikos László polgármester nyitotta meg, s meglepetten pillantottunk egymásra, amikor Erzsébet megjegyezte: a zárónap délelőttjére csak könnyű ecsetgyakorlatot iktatott be, nevezetesen egy naplementét kellett „fölvázolni”. A szülők és a hozzátartozók gratuláltak csemetéiknek, s örömmel nyugtázták: a jövő nyáron várhatóan már két tábor indulhat az adott pályázati forrás segítségével.

9-16 éves ifjak dolgoztak a festőtáborban
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Bálint József jenői faszobrász egész alakos Szent Flórián-szobrát a Polgárdi Önkormányzati Tűzoltóság központi bázisán avatták fel pénteken kora este. Az ünnepi ceremónián köszöntőt mondott Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fe­jér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Nyikos László polgármester és Kertész Károly, a Polgárdi Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

Mindannyian az összetartozást, a közös erőt emelték ki a tűzoltói tevékenység kapcsán.

 

Amint elhangzott: Szent Flórián keresztény vértanú, a tűzoltók védőszentjének tisztelete a középkor végén kezdődött, majd a 17. században terjedt el általánosan. Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét, majd a tűzzel is kapcsolatba hozták. 1999 óta ünnepnapján, május 4-én tartják a tűzoltók világnapját. Szent Flórián szobrát Barta Tibor plébános áldotta meg, szavalattal közreműködött Nagy Boglárka, énekelt és zongorán játszott Gabrieli-Kiss József, hegedült Kissné Révfalvi Andrea. Istennek dicsőség, egymásnak segítség! – idézték a tűzoltók régi jelmondatát a lánglovagok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában