Fejér megyei szakmai tanévnyitó

2018.08.28. 17:00

Utolsó pillanatok tanévkezdés előtt

A tanév hosszán – sem lefelé, sem felfelé – idén sem sikerült változtatni – hangzott el némi humorral fűszerezve az idei Fejér megyei szakmai tanévnyitón, ahol a köznevelési változásokról és tervekről adtak számot.

S. Töttő Rita

A szakmai tanévnyitón összegezték a várható változásokat

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A Városházán tartott keddi Fejér megyei szakmai tanévnyitó, amely az intézményvezetőknek, fenntartóknak biztosított lehetőséget a tanévkezdés előtti hajrában egy utolsó összegzésre és információszerzésre, jó alkalom volt arra is, hogy már az első mondatoknál szóba kerülhessen a tanév hosszának további lehetséges rövidítése, amelynek talán diákok, pedagógusok egyaránt örülnének. Cser-Palkovics András polgármester szerint fia részéről is felvetődött korábban ez a kérés, de sajnos – fogalmazott a város vezetője -, ebben még egy polgármester sem tud segíteni... Sipos Imre, az EMMI miniszteri biztosa ezzel kapcsolatosan leszögezte: bizony idén is ugyanannyi hétből áll a tanév, mint korábban. De komolyra fordítva a szót a biztos a következő tanév néhány jelentős változásáról így szólt: a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulókkal kapcsolatos támogatórendszer adatainak tantestületi elemzése és az ezzel kapcsolatos pedagógiai intézkedések bevezetése lesz az egyik új cél. Újdonság a tanév rendje rendeletben az is, hogy az idei évtől az alapfokú művészeti iskolák is rendelkezhetnek hat tanítási munkanapról.

Szó esett az új Nemzeti Alaptantervről is, amely kapcsán elhangzott: előkészítése egy projekt keretében 2017 tavasza óta zajlik Csépe Valéria akadémikus vezetésével, s érinti többek közt a digitalizáció s a művészeti nevelés hangsúlyozását, a tananyagátrendezés és csökkentés lehetőségeit. A beérkezett szakmai vélemények után következik a társadalmi egyeztetés, amelyet a tervek szerint a tanterv bevezetése követ a következő tanév szeptemberétől, az első és az ötödik évfolyamon.

A szakmai tanévnyitón összegezték a várható változásokat
Fotó: Simon Erika / ÖKK

Zajlik továbbá a tárcánál a nemzeti köznevelési törvény módosítása is – ennek néhány elemét ismertette Sipos Imre a szakmabeliekkel: a pedagógusterhelésre vonatkozó felmérés bevezetését tervezik, amelynek kiértékelése után kerülhet majd sor az óraszámok és a terhelés újragondolására. Tovább pontosítják a munkaidővel kapcsolatos adminisztráció kérdését, egészen pontosan annak csökkentését, illetve digitalizálását is. A béremelési lehetőségek kapcsán szintén van már terv az asztalon: e szerint az egyéni teljesítmény fokozottabb elismerésére tesznek benne javaslatot. Ösztönző eleme még a tervezetnek a pályára lépés, visszatérés motiválása, az érintett pedagógusok számára kedvező lehetőségek megteremtésével. Az ingyenes tanszerellátás – amely jelenleg a 1-9. évfolyamon tanulókat, illetve felette a jogszabályban rögzítettek szerinti célcsoportokat illeti -, a tárca tervei szerint a köznevelésben résztvevő kimaradó évfolyamokon tanulók számára is elérhetővé válhat, még ebben a kormányzati ciklusban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában