A lakossági hulladék közel tíz százaléka pelenka

2018.09.13. 11:30

Mosipelus, avagy az újrahasznosítás már egészen kicsi korban is elkezdhető

A környezettudatos élet pelenkás korban kezdődik. Hogy hogyan? Hát éppen a pelenkákkal – hívja fel a figyelmet Korponai Zita, ökotudatos, háromgyermekes édesanya.

S. Töttő Rita

Korponai Zita harmadik gyermeke nem rég született, a pici természetes, hogy mosipelust visel

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Senkit ne riasszon el a mosható pelenka kifejezés! Hívják „újra pelusnak” is, hiszen praktikus és környezettudatos is egyben, hogy ezeket a szép, modern mintás pelusokat újra és újra használhatjuk, ahelyett, hogy a kuponokat és a pelenkaakciókat vadásznánk. Egy egyszeri beruházással újszülött kortól egészen szobatisztaságig kísérhetnek a mosipelusok, amit aztán félretehetünk a családtagoknak is, hogy újrahasználják. Korponai Zita, háromgyermekes, ökotudatos fehérvári anyuka az „újra pelus” használatának tapasztalatairól mesélt. – A költségek spórolása mellett ne feledkezzünk meg a hulladékgazdálkodásról sem!

Ugyanis a lakosság hulladékának 8-10 százaléka eldobható pelenka. Nem is csoda, hiszen egy babának 4–6 ezer pelenkára van szüksége, ami egy tonna száz év alatt lebomló hulladékot jelent – világít rá a rémisztő adatokra Zita, aki mindemellett még ki sem tért az eldobható pelenka gyártásakor keletkező mérgező anyagokra és az általa okozott betegségekre.

Korponai Zita harmadik gyermeke nem rég született, a pici természetes, hogy mosipelust visel
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A mosipelusok vegyszermentesek, baba és környezetbarát anyagból készülnek, s ha odafigyelünk ökomosásukra, meg is őrizhetjük eme tulajdonságaikat. De nem kell a régi, anyáink idején használt pelenkákra gondolni, amikor ezekről beszélünk – hangsúlyozza az anyuka, aki szerint könnyen használható és kényelmes darabokról van szó. És még pár előny: – Csípőficamos babáknak is javasolják, mert terpesztartást biztosít. Előbb lesz szobatiszta a pici, mert az eldobható pelenka magába zárja a nedvességet…

Korponai Zita háromgyermekes anyukaként már elmondhatja magáról: rengeteg hulladéktól szabadította meg bolygónkat a mosipelusok használatával, de – teszi hozzá – még mindig van hova fejlődnie. – Aktuális téma manapság az óceánok és vizeink szennyezettsége. Egyes adatok szerint 2050-re több műanyag lesz a vizeinkben, mint hal! Egyre motiváltabb lettem tehát anyukaként is, csökkenteni háztartásunkban a műanyagok vásárlását. Itthon a nedves törlőkendők használatát is elhagytuk, tiszta vizes frottír kendőket használunk. Megint csak kevesebb a hulladék, nem mérgezzük a baba bőrét és környezetünket sem. Bölcsődevezetőként is törekszem az „ökogyerekek” nevelésére, ez a fő profilunk – mondja Zita, aki bölcsődéjében rengeteg háztartási hulladékból készít a gyerekekkel újrahasznosítható játékokat, és szívesen fogadják a mosipelusos kisgyermekeket is. – Zöld életet élni nem csak egy hóbort, hanem életforma, amit szülőként kötelességünk megtanítani az új generációnak. S ez már a pelenkás korban elkezdődik – mondja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában