Hatan vehették át a Szent Márton-érmet

2018.09.17. 08:00

Szenior orvosok találkoztak Iszkán

Szombaton az Amadé–­Bajzáth–Pappenheim-kastélyban rendezték a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Szervezetének XIV. Szenior Orvostalálkozóját. A program a kastély megtekintésével kezdődött, majd szeniorköszöntéssel és Szent Márton-érem-átadással folytatódott.

Sági Zoltán

Altorjay András kardiológus köszöntötte a szenior orvosokat az iszkai kastélyban

Fotó: Pati-Nagy Bence

A szeniorokat érkezésükkor a kastély déli homlokzata mentén, a szabadban elhelyezett asztaloknál egy-egy pohárka pezsgő fogadta, majd a kastélyt bérlője, Ari Santeri Kupsus mutatta be a vendégeknek. Az egyes helyiségekhez tartozó történeteket, a bútorgyűjtemény regényes eredetét és a termek helyreállításának stádiumait ismertető összefoglalókat nem volt nehéz odaadó figyelemmel követni. Az érdeklődés fenntartásában szerepet játszott a házigazda talányos akcentusa és elegáns távolságtartása is, aki Bartók Kékszakállúját idéző szívélyességgel vezette végig a társaságot a kastélyon, a lezárt termekbe benyitni szándékozókat határozottan terelve vissza a kijelölt útvonalra. Az árnyalatnyi eklektika ellenére, a kastély szobáit járva az embert az a szinte sürgető érzés kerítette hatalmába, hogy lehetőleg az 1770-es évekből, valamicske későbarokk, testőrségi irodalmat mindenképpen olvasson.

A zeneterembe megérkezve, a helyet foglaló szenior orvoskollégák elé kiálló Altorjay András szervezőként köszönetet mondott Székesfehérvár önkormányzata támogatásáért, amely Östör Annamária egészségügyi tanácsnok közreműködésével érkezett, és Égi Tamás alpolgármester hozzájárulásával egészült ki. Ezt követően az egybegyűltek egy néma perccel emlékeztek az év közben eltávozottakra. Az éremátadásban Altorjay doktor segítsége szervezőtársa, Paudits Mária volt, aki nélkül – mint a kardiológus fogalmazott – a rendezvény nem jöhetett volna létre. A móri Nagy Benedek szobrász által 2005-ben tervezett Szent Márton-plakett idei hat új birtokosa Atalai Zsuzsanna, Czvikli Mária, Máthay Katalin, Ötvös Ágnes, Szikra Lenke és Tompa Ágnes lett. Majd a zenekari trió neves tagjai elfoglalták helyüket, és kezdetét vette a kamarakoncert.

Altorjay András kardiológus köszöntötte a szenior orvosokat az iszkai kastélyban
Fotó: Pati-Nagy Bence

– Tíz perccel az indulás előtt még sütöttem a húsokat, hogy minden friss legyen – ráncolta homlokát eközben odalent a kiváló Bokor Péter séf, aki kései Vatelként, résnyire húzott szemmel hol a tálalósátrak árnyékában pihenő csévingeket, hol az emeleti ablakokat fürkészte. A Mendelssohn d-moll zongoratrió kiszűrődő futamainak drámai­sága láthatóan nem állt távol a mesterszakács hangulatától. A ragyogó nap egét azonban nem árnyékolta be felhő: a tíz személyre terített kerek asztalokon meglibbenő hófehér abroszok a kastély oldalából csúfolódva integettek a távolban húzódó fehérvári panelsoroknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában