Generál: „jó fűrész ritmusra jár”

2018.10.19. 07:00

Nehéz és megosztó kérdés Fehérváron a fakivágás és a gallyazás

Csalódik, ki azt hiszi, e cikk a Generál együttes slágerét, a Fűrészdalt idézi meg. Ám a csalódott lelkiállapot adekvát a következő történetszilánkokhoz. A szereplők java is csalódott ugyanis.

Majer Tamás

Szabó Ernő (kis képünkön) egy tóvárosi ferde fáról adott hírt, amely szintén veszélyt hordoz

Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Valaki azért, mert visszavágtak egy terebélyes lombkoronájú fűzfát. Más milliós ingatlanát félti egy viharvert fától. A hivatalok szakemberei pedig azért, mert hiába dolgoznak, fakérdésben állandó partner a vita. Lássuk!

Fakivágás: egyenesen a Környezetvédelmi Irodához

Még június derekán írtunk Tihanyi László Horvát István lakótelepi garázsáról. Az ingatlan előtt, közterületen él egy fa. Egy vihar miatt ferde. A gyökérzete kifelé kandikál kissé az anyaföldből, alulról támadja a garázst. Az ajtót nehéz becsukni, repedezik a fal, az előtte lévő beton kőmorzsalékot okád. A garázs pusztulóban. Ezt már mind megírtuk. A közelmúltban – tehát csak nagy sokára –, de végre választ kaptunk régen feltett kérdéseinkre az önkormányzat illetékeseitől, a környezetvédelmi irodától. Közlésük szerint hozzájuk kell fordulni annak, akinek magántulajdont sértő, vagy bármilyen más fakivágós ügye támad.

Tihanyi is hozzájuk fordult, távollétében ugyan, de meg is nézték a fát a szakértők.

Kinek kell állnia a fakivágás költségét? Kérdeztük anno.

A fakivágást, -pótlást és valamennyi járulékos költséget annak kell állnia, aki a kérelmet beadta, és az engedélyt megkapta

– tájékoztatott az iroda.

– Kivágási költség; a fa beszállítása a Béla úti telepre, hogy aztán szociális tűzifaként felhasználják; a fa pótlásának és a kétéves fenntartásnak a költségei, illetve ha a pótolt fa két éven belül kiszárad, úgy az újraültetés költsége – tudatták.

Olvasónk úgy véli, mindez több százezer forint. Szerinte nem fair, hogy a viharvert, a tulajdonát ostromló „közös” fa kivágását neki kellene finanszíroznia.

Állandósult műszaki probléma

Nagy György városüzemeltetési gyakorlattal rendelkező építész – Móron és Várpalotán is szolgált – szakvéleménye szerint állandó gondok lesznek a garázs szigetelésével, állékonysági problémák is várhatók, a drága fémajtókat évente át kell majd alakítani, s beázás is fenyeget.

– Ez egy állandósult műszaki probléma, aminek a forrása az, hogy ez a fa egyre terebélyesebb és magasabb lesz. Látszik, hogy meg van dőlve a fa, a gyökere emeli az épületet – mondta. Attól tart, egy esetleges vihar során – az eső miatt fellazuló talajban – a szél úgy megdöntheti a fát, hogy az megemelheti az épület főfalát. – Még érintésvédelmi problémák is lehetnek – mutatott a fa közelében lévő villanyórákra.

A falba szakadt áram meg is rázhatja a garázs használóját.

Nagy György építész szerint egy vihar után még áramütést okozhat a ferde fa.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A város több pontja érintett

Hasonló krónikus veszélyt rejteget a Tóvároson, a Toronysor 1–2. előtt lévő – szintén ferde – közterületi fa, amelynek kivágását Szabó Ernő, a helyi lakószövetkezet vezetője már évek óta szorgalmazza. Alatta fut ugyanis egy gázvezeték. Egy nagy szél kiemelheti a fát, s ez nemcsak a járókelőkre és a parkoló autókra hozhat vészt, de gázszivárgást is előidézhet! Szabó elmondta, az E.On már 2013-ban egyetértett azzal, hogy nem biztonságos a helyzet. Ám utóbb a szolgáltató úgy tájékoztatta őt, hogy a környezetvédelmi iroda nem járult hozzá a fa kivágásához.

Szabó Ernő (kis képünkön) egy tóvárosi ferde fáról adott hírt, amely szintén veszélyt hordoz
Fotó: Majer Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Most hétfőn, a Radnóti téren a Városgondnokság emberei két fát is visszavágtak. Egy fűzfát, s egy vele egybenőtt hársfát. Több olvasónk is nehezményezte mindezt. Budahegyi Lászlóval néztük meg a helyszínt. Fájlalja, hogy torzó maradt a szép fűzből, amellyel szemben lakik 13 éve. Kétségbe vonja a szakemberek munkáját.

Homoki László parkfenntartási egységvezető nyilatkozott: lakossági bejelentésre ifjítottak. Az idős fűz száraz ágai potyogtak, alatta autók, játszótér, szerinte nem kérdés, hogy szükséges volt a gallyazás. Belátja, most furcsa képet fest a fa, de azt mondja, tavasszal szebb lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában