2018.11.28. 16:02
Kulináris világkupa: dobogósok a fehérvári séfek!
Nagyon jó hírekkel szolgált a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a fehérvári séfekkel „megspékelt” melegkonyhás magyar válogatottja kapcsán, akik a luxenbourgi Kulináris Világkupán versenyeztek.
A világkupán nagyon jól teljesítettek versenyzőink, akiknek a csütörtök hozhat még meglepetéseket
Fotó: szövetség
November 24-én kezdődött Luxembourgban a Kulináris Világbajnokság, azaz a Culinary World Cup 2018, melyen a magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott is versenyez. Ahogy azt korábban megírtuk, több fehérvári is erősíti a magyar nemzeti csapatot: Volenter István felkészítő és csapatkapitány a 67 étterem séfje, Adamek Balázs, a Diófa étterem séfje, valamint Bán László és Botos János András is főztek a nemzetközi kulináris megmérettetésen. A világkupa még zajlik, de a hideg-, valamint a melegkonyhás verseny eredményeit már tudni – a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ugyanis beszámolt a csapat eredményéről – s mint kiderült, a hidegkonyhás versenyen bronz, a melegkonyhás megmérettetésen ezüst érmet hozhat haza a nemzeti válogatott csapata!
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/kxIv0T5tqfh5LiLRlPC3i0o04Q9cXEwEkeVTIDRH16E/fill/1470/972/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U3MzYyYjY1MTY4NTRhYjY4M2E4ODFmY2Q3NjgyMWI0.jpg)
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap
Kanadától-Dél-Koreáig, Norvégiától-Dél-Afrikáig ötvenhat nemzet közel kétezer-ötszáz versenyzője és közel ezer-nyolcszáz szakmai kísérő vesz részt a nagyszabású bajnokságon, amelyen az egyéni versenyzők, valamint regionális csapatok mellett a legnagyobb attrakció a nemzeti válogatottak élő melegkonyhás versenye.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/gF3u8Ry-3W97mr6S1HBxGloVcIhQRuPrmFqXQI2z5bY/fill/960/578/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY5OTY4ZWIwYjYwZTQ1ODZiOTMwNGZlMDk4MjBlZTU5.jpg)
Öt napon keresztül folyamatosan mutatkoznak be a nemzeti és nemzeti junior válogatottak, akik speciális, erre az alkalomra létrehozott üvegfalú versenykonyhákban készítik el 6 óra alatt a nemzetüket is megjelenítő 3 fogásos fine dining menüsorukat, még pedig 110 főre! Amiben igazán különleges a verseny, hogy itt nem csak a zsűri kóstolhatja meg a fogásokat, hanem azon szerencsés gasztronómia iránt érdeklődők is, akik hónapokkal előre lefoglalják a számukra izgalmas válogatott menüsorát. Ez alkalommal kevesebb, mint 24 óra alatt elfogyott az összes nemzeti és junior válogatott menüje, összesen 4 ezer 950 darab.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/2r07CPHHEumFKppFUwXFfqIdk-hb29oBjynrxW7XLVc/fill/3024/4032/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ0YjYzZTgzNzcxYjQxYzdhYTg1YTU2YmMzOGIwNjZl.jpg)
A szövetség közleménye szerint a hivatalos eredmény közlése után a fehérvári séfekkel is dolgozó válogatottunk kifejezetten jó zsűriértékelést kapott: „elmondták, hogy a MAGYAR Team az elmúlt 10 évben nagyot fejlődött, mind az ételek elkészítésében, mind ezek prezentációjának tekintetében. Apró hibák voltak, amelyeket a jövőben megpróbálunk úgy kijavítani, hogy sokkal jobbak legyünk ezeken a megmérettetéseken. Nagyon örülünk az elért eredménynek!” – írták a szövetség közösségi oldalán.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/cK0YD17G1b2bmHpS-qCNWe9uGgb2pdeT6neg6sOw8bw/fill/2492/3648/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIyOGEyNGQ5OGI2NTQ3ZTZhZTQ2MTE5OWNkYTRhOWUz.jpg)
Fotó: szövetség
A csütörtöki nap lesz a legfontosabb: az öt nap végén ugyanis feláll a végleges rangsor és kiderül minden kategóriában, hogy kik a legjobbak, kik az abszolút bajnokok.