Nászút helyet kukoricát szedtek

2018.11.15. 16:30

Vaslakodalmat ül a bakonykúti házaspár

Legalább ötven éve előfizetője lapunknak a Kosaras házaspár, akik most ünnepelték vaslakodalmukat.

B. Kiss László

Virágcsokorral köszöntötte a házaspárt Marics József

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Szerdán ünnepelte házasságkötésük 65. évfordulóját Kosaras Ferenc és Kosaras Ferencné, leánykori nevén Halász Margit. Tácon fiatalként egy utcában laktak – mondta el megismerkedésük körülményeiről a feleség. 1953-ban, a Rákosi-korszakban volt a lakodalom. A maguk nevelte borjút, amiből a népes vendégseregnek készült a lakodalmi pörkölt, titokban vágták le, hiszen a feketevágásért büntetés járt. A nászajándékból két tányér még ma is megvan – mesélte Kosaras Ferencné, aki büszkén említette: 2800 forintot táncolt össze a menyasszonytánc alkalmával. Nem kis pénz volt ám az akkor – tette hozzá. Ebből a pénzből fizették ki a zenészeket, az úrhidai rezesbandát. Nászútról szó sem lehetett akkoriban: szombaton megesküdtek, vasárnap összepakoltak, aztán hétfőn mentek kukoricát szedni – tudtuk meg.

Virágcsokorral köszöntötte a házaspárt Marics József
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A két idős ember 1969 és 1988 között egyébként egyazon helyen, a Videoton tévégyárában dolgozott. Ráadásul ugyanannál a szalagnál. A házaspár néhány éve Bakonykútiban él, vaslakodalmuk alkalmával köszöntötte őket Marics József polgármester is. – A falunak tizenhét 70 éven felüli lakója van. A 14 éven aluliak száma viszont harminckettő. Bakonykúti népessége – arányaiban – dinamikusan növekszik. Az ezredfordulón mindössze 104 lelket számolt a kis község, ma már 171-et – újságolta az elöljáró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában