Első ütemben az I. világháborús katonai temetőket újítják fel

2018.12.15. 07:02

Katonatemetőt avattak Székesfehérváron

Pénteken délután került sor a Szentlélek katonatemető felújított I. világháborús hadisírjainak ünnepélyes avatására – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint Székesfehérvár közös rendezvényének keretében.

Sági Zoltán

Benkő Tibor is elhelyezte az emlékezés szimbolikus fehér rózsáját

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az avatás, amelyen magas rangú katonai vezetők és közéleti személyiségek egyaránt megjelentek, a Himnusszal vette kezdetét, majd Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház színművésze Szabó István Doberdó – Egy honvédhadnagy könyve az Isonzó-frontról című művéből olvasott fel részleteket.

Az áldozatok nem csupán katonák voltak, de családtagok is

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében felidézte a pár hónappal korábbi alkalmat, amikor lehetősége nyílt meglátogatni a Szarajevóban szolgáló magyar békefenntartókat, és felkeresni az I. világháborúhoz vezető egykori merénylet helyszínét. A nagy háború kezdőpontját megidézve utalt rá: az áldozatok nem csupán katonák voltak, hanem a ma élőknek családtagjai is: ükapák és dédapák. – A felújított sírok igazán akkor szólnak a ma emberéhez – fogalmazott –, ha mindent megteszünk, hogy ilyen borzalmak ne fordulhassanak elő újra.

Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik a centenárium évében az országban fellelhető katonai temetőket ápolva azért dolgoznak, hogy az elesett hősökre mindenkor emlékezhessünk. – Legyen áldott azok emléke, akik a hazáért áldozták életüket – utalt a temető emléktáblájának szavaira.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő beszédében Széchenyit idézte. „Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőit” – majd így folytatta: – A nagy háború után száz évvel, sok évtized adósságát törlesztve a magyar kormány határozatában kétmilliárd forintot biztosított arra, hogy a mai Magyarország területén első ütemben az I. világháború hőseinek emlékművei és sírjai megújuljanak.

Benkő Tibor is elhelyezte az emlékezés szimbolikus fehér rózsáját
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Áldás és koszorúzás

A beszédeket követően Oláh Emil ezredes, a Protestáns Tábori Püspökség tábori lelkészi karának vezetője és Takács Tamás ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkészi karának vezetője megáldották a sírokat.

Benkő Tibor, Cser-Palkovics András és Vargha Tamás megkoszorúzták a katonatemető emlékművét. Ezután díszsortűz következett, majd az avatóünnepség résztvevői az I. világháborúban elesett katonák emlékére egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el a felújított katonatemető sírjain.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában