Ajándék a számlán

2018.12.08. 18:00

Újdonságnak számít még a tizenharmadik havi bér

A hazai munkavállalók egy része megörülhetett a napokban, amikor kézhez kapta novemberi fizetését. A cégek ugyanis jellemzően ebben a hónapban utalják a tizenharmadik havi bért. Már ha egyáltalán adnak.

Szanyi-Nagy Judit

Bár hazánkban nem gyakori a 13. havi juttatás, mégis egyre népszerűbb

Fotó: shutterstock

Amint arról a Workania portálja beszámolt, a magyar munkavállalók mindössze 14 százaléka számíthat tizenharmadik havi juttatásra. Az arány jól mutatja: ez egyelőre nem túl gyakori juttatás hazánkban, hiába reménykeltő az évről évre változó szám­adat. Öt esztendeje ugyanis még csak a dolgozók 11 százaléka kapott tizenharmadik havi bért. A Fizetések.hu felmérése alapján a hazai munkavállalók 14 százaléka átlagosan 332 ezer forint értékben kap kézhez extra összeget.

Ha Fejérben adnak bónuszt, az szép összegben mutatkozik meg

A juttatástól a munkaadók egy része azért ódzkodik, mert az elutalt összeg nagy terhet jelent; éppen ezért jellemzően a nagyobb tőkével bíró, külföldi magántulajdonú vállalatok alkalmazottai számíthatnak a karácsonyi bónuszra. Ugyanígy előnyt élveznek a nagyvállalatok is például a kkv-kkal szemben. A publikált statisztika szerint a kevesebb mint ötven főt foglalkoztató cégeknél az alkalmazottak 11 százaléka kap tizenharmadik havi bért, ez az 50–250 dolgozóval rendelkező cégeknél már 15 százalékot jelent, míg a több mint ezerfős nagyvállalatok esetében az alkalmazottak 20 százaléka számíthat a bónuszra. Nem mellesleg a kifizetett összeg a cég nagyságával párhuzamosan nő.

Bár hazánkban nem gyakori a 13. havi juttatás, mégis egyre népszerűbb
Fotó: shutterstock

Mindemellett a regionális bontás is érdekes adatokat mutat. Eszerint a legmagasabb tizenharmadik havi bért a fővárosban adják (átlagosan 373 600 forintot), második helyen Fejér megye áll (átlagosan 357 700 forinttal), majd Komárom-Esztergom megye (átlagosan 325 500 forint) és Veszprém megye (átlagosan 321 ezer forint) következik. A különbségek leginkább a juttatás meglétében mutatkoznak meg: minden második válaszadó Budapesten kapja a juttatást, míg Győr-Moson-Sopron megyében kilenc százalékuk, Pest megyei munkaadónál pedig öt százalékuk dolgozik. Fejér megyére nézve e tekintetben nem publikáltak szám­adatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában