2019.01.15. 07:05
Keresztesi kolbásztöltést tartanak január 26-án
Idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg január 26-án az aktív közösség tagjai a keresztesi kolbásztöltést. A több mint egy évtizedes hagyomány három éve valódi versennyé vált.
Szorgoskodnak a résztvevők
Fotó: Archív
A közel fél mázsa alapanyagot a Sárkeresztesért Egyesület biztosítja évről évre a maximum nyolc induló csapat számára, tudtuk meg Gyovai Lászlótól, a szervezet elnökétől.
Az egymással küzdő egységek három főből állnak, és az eseményt az teszi igazán pikánssá, hogy a zsűrit éppen az induló csapatok vezetői alkotják, akik vakkóstolással értékelik az elkészült, vékonybélbe zárt csodákat.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/d6kEQLya1iDb65nMfsV8JimAiNC8BOHmLW6WAOEXkeM/fill/1470/980/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZWI3YWNlODMzNjRiOWU5NDJjNmZmN2U1Mzg2N2Jj.jpg)
Fotó: Archív
A szigorú bírák gyakran épp a saját maguk által készített finomságtól vonnak el pontokat, de éppen ez benne az izgalmas. A pontvadászat után következik az igazi, hagyományos megmérettetés, ugyanis a csapatok a kolbászokat a közösségi téren, különböző módszerekkel megsütik, és aztán ítél a nép.
Ezzel párhuzamosan a helyi asszonyok szép, szalagos fánkot sütnek, a farsang jegyében. A sok munka után jöhet a jól megérdemelt falatozás. Hogy kolbász vagy sütemény, egyre megy, egy jó helyi borral mindkettő kellemesen leöblíthető, és a helyi gazdák nem sajnálják senkitől.