Stratégiai gondolkodás 2030-ig a fejlődésért

2019.01.30. 07:00

Nemzetközi kiválóság a cél a Corvinus Albán

A Corvinus Alba – iránytű a mindennapokhoz című rendezvénysorozat keretében kerekasztal-beszélgetést tartottak kedden az intézmény és az oktatás jövőjéről.

Tihanyi Tamás

A Corvinus részéről Szántó Zoltán általános és Szabó Lajos oktatási rektorhelyettes válaszolt a kérdésekre. Szabó Lajos (jobbra) a BCE oktatási rektorhelyettese elmondta, ma 171-en tanulnak az intézményben, közülük 46 százalék mesterképzésre jár

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester elsőként az egyetem alapításának idejére emlékeztetett. „Tudtuk, nem lesz könnyű az út, még akkor sem, ha az ország felsőoktatásának talán legfontosabb szereplőjét nyertük meg a céljainkhoz. Nem könnyű valamit eredményesen felépíteni, ez csak jó együttműködéssel lehetséges”. Elmondta, nem lehet reális cél olyan egyetemi várossá válni, mint például Pécs vagy Miskolc, de Székesfehérvárnak néhány ezer hallgatóval nagyon jó minőségű felsőoktatásra van szüksége. „Jó hír, hogy a Corvinus kinőtte a jelenlegi épületét, ezért fontos a beruházás. A történetet alapvetően majd a fiatalok hitelesítik” – szögezte le a városvezető, aki a továbbiakban egyebek mellett a duális képzési forma fontosságát hangsúlyozta. Cser-Palkovics András szerint ezen a területen is sok lehetősége van Fehérvárnak.

A Corvinus részéről Szántó Zoltán általános és Szabó Lajos oktatási rektorhelyettes válaszolt a kérdésekre. Szabó Lajos (jobbra) a BCE oktatási rektorhelyettese elmondta, ma 171-en tanulnak az intézményben, közülük 46 százalék mesterképzésre jár
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Szántó Zoltán általános rektorhelyettes mérföldkőnek nevezte, hogy megszületett az a kormányhatározat, amely megteremti annak a feltételeit, hogy a Corvinus reális időn belül a nemzetközi élvonal tagja legyen. Az egyetem lehetőséget kapott arra, hogy állami fenntartásból egy állam által alapított alapítvány fenntartásába kerüljön, s ezzel rugalmasabb szabályozási környezet jött létre, amely segíti a fejlődést. Amelyeknek eredményeként „a cél 2030-ra a nemzetközi kiválóság, ami a nemzetközi rangsorban való helyezésben kell, hogy megvalósuljon”. Szántó Zoltán Európa legjobb száz egyeteme között kívánja látni a Corvinust. A hallgatók 17 százaléka külföldi, s hamarosan Fehérváron is indul angol nyelvű oktatás, tette hozzá.

Szabó Lajos oktatási rektorhelyettes arra emlékeztetett: annak idején 26 hallgatóval kezdődött meg a képzés, egy év múlva már 69 volt a hallgatók száma, amely idén 171-re emelkedett – ebből 46-an mesterképzésben vesznek részt. És még egy szám: a jelentkezések száma meghaladta a hatszázat. „Jelenleg a hallgatói létszámot figyelembe véve elértük kapacitásunk maximumát, de a fejlesztések biztosítják a fejlődést”, mondta Szabó Lajos, s hozzátette: jelenleg három az alap, kettő a mesterképzések száma, de készek továbbiakat is a városba telepíteni. Az egyetemi vezetők aláhúzták: a fehérvári campus oktatási minősége ugyanaz, mint Budapesten, ám a megyeszékhelyen előny, hogy kisebb csoportokban folyhat az oktatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában