Sokat léptek előre!

2019.03.06. 17:30

A zámolyi polgármester utoljára tartott közmeghallgatást

A legutóbbi közmeghallgatás alkalmával nemcsak az elmúlt év költéseiről és projektjeiről adott számot Bánszki István polgármester, de teljes beszámolót tartott a 2011– 2019-es időszakról. Októberben ugyanis nyugdíjba megy.

Borsányi Bea

A polgármesternek kompromisszumot is kell tudni kötnie: amire lehet pályázni, azt kell először fejleszteni – vallja Bánszki István zámolyi polgármester

Fotó: archív

8 év, 933 millió

Bánszki István 2010 októbere óta tölti be a polgármesteri tisztséget Zámolyon. Ennyi idő alatt sok minden történt, de nyilván a legfontosabb kérdés, mennyit lépett előre a falu? Nos, a számok nyelvén szólva, 8 év alatt 933 millió forint pályázati támogatás került a településre, amelyből megvalósulhatott számos fejlesztés, felújítás és program. Az önkormányzat ezekhez 79 millió forint önerőt teremtett elő.

– Mind közül a szennyvíztelep bővítése és korszerűsítése volt a legfontosabb, amelyet mindenképpen meg kellett volna csinálnunk, akkor is, ha nem nyerünk pályázati támogatást. De mivel nyertünk, ezért Gánton és Zámolyon – amely településeket kiszolgálja a telep – ezer lakóegységet mentesítettünk, házanként félmillió forinttal. Bővítés és korszerűsítés nélkül már nem bírta volna tovább a telep a terhelést, a szennyezés pedig megjelent volna a Velencei-tóban, tekintve, hogy a víz a zámolyi–pátkai tározón keresztül oda kerül – mondta el Bánszki István.

A polgármesternek kompromisszumot is kell tudni kötnie: amire lehet pályázni, azt kell először fejleszteni – vallja Bánszki István zámolyi polgármester
Fotó: archív

A lakosságot természetesen jobban érdekelték az olyan fejlesztések, amelyek a komfortérzetüket növelik, így például az óvoda fejlesztése, a hamarosan meginduló bővítés a bölcsődések elhelyezésére, a járdák építése, vagy a belső utak felújítása. Ez utóbbi kapcsán elhangzott, hogy a 18 kilométeres úthálózatból, amely Zámolyon található, már csak mintegy 1,5 kilométer nem aszfaltozott.

Persze mindig vannak újabb feladatok, és van még hová fejlődni.

– Legutóbb éppen a Hírlap hasábjain nyilatkoztam azt, hogy ha kapnék 5 milliárd forintot, mindet el tudnám költeni Zámolyra. Sokat fejlődtünk, de rengeteg munka van még hátra. Ha azonban valaki 2010-ben azt mondja, ad 1 milliárd forintot, osszam be 8 évre, örültem volna neki. Akkor úgy vágtam bele a munkába, hogy legalább a két templom között – ez nagyjából 800 méter – legyen normális járda. Ehhez képest csak a Kossuth utcán, ahol ez a két templom áll, a dupláját építettük meg. És igaz ez több más fejlesztésre is a faluban. A magam részéről jó szájízzel és nyugodtan adom vissza a tisztséget a ciklus végén – fejezte be a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában