„Csirkében” nyertek, több versenyben is dobogóra állhattak

2019.04.08. 07:02

Jó kis malaca volt Costa Ricán a magyar BBQ-bajnoknak!

Sikeresen szerepelt Turanitz Gergely a közép-amerikai Costa Ricán rendezett BBQ Fest 2019 versenyén. Ráadásként még két disznó egészben sütésében is jeleskedett.

Tóth Sándor

Malaca volt – szó szerint is – a fehérvár–velencei Turanitz Gergelynek Costa Ricán Fotó: Triboo

Az egyik híres whiskyről elnevezett barbecue-világbajnokságon az USA-ban tavaly eredményesen versenyző székesfehérvár–velencei KGB BBQ csapatkapitánya ezúttal „vendégjátékosként” érkezett a Csendes-óceán és a Karib-tenger közötti földhídon található országba, hogy erősítsen egy magyar érdekeltséggel is rendelkező barbecue-csapatot. Meghívója Marschall Péter, az Uvitában élő ismert producer, étterem- és sörfőzde-tulajdonos, aki a Paprica Latinóval több külföldi és saját televíziós produkciót vitt sikerre itthon, köztük a Hal a tortán-t, a Sztárban sztárt és az Éden Hotelt. Marschall vonzalma a vendéglátás és gasztronómia iránt Costa Ricán teljesedett ki. Turanitz Gergő a San José-i Multiplaza Escazuban rendezett BBQ Festen erősítette a Triboo csapatát. Ezúttal is több díjat nyert Juampa Acuña Duarte séffel (Sibu Cafeteria) és a Triboo többi tagjával közösen: 1. hely csirke, 2. hely BBQ-szósz, 3. hely sertésborda kategóriában.

Malaca volt – szó szerint is – a fehérvár–velencei Turanitz Gergelynek Costa Ricán Fotó: Triboo

Valamint további három kategóriában is a top 10-be kerültek: 7. hely desszert, 8. hely meglepetés: cowboy steak, 10. hely hamburger.

– Costa Rica gyönyörű, szuper ország, nagyszerű emberekkel. Hatalmas élmény volt, hogy kint lehettem és részt vehettem a BBQ Festen. Ami a kétnapos versenyt illeti, San Joséban több volt a versenykategóriák száma, mint máshol: öt extra kategória szombaton – tipikus helyi étel, meglepetés: cowboy steak, hamburger, desszert, BBQ-szósz –, vasárnap pedig a négy fő versenyszám: csirke, sertésborda, pulled pork, marhaszegy – mesélte Gergő, aki hangsúlyozta, csak az ott kapott alapanyagokból dolgozhattak, abból igyekeztek kihozni a maximumot, ez több versenykategóriában is sikerült – összegezte a Fejér megyei versenyző, aki még hozzáfűzte, olyan szoros volt a programja, annyi tennivalója akadt Costa Ricán, hogy alig tudott aludni pár órát naponta.

Az egészben sült disznó, vagyis a whole hog új inspirációkat adott Gergőnek
Fotó: Triboo

A versenyzés mellett Marschall Péter felkérésére egy 95 kg-os malacot sütött egészben a gyöngyösi BBQ Pit Box Whole Hog szmókerben. A tortillával és mangós amerikai káposztasalátával (coleslaw) tálalt malacsült annyira ínycsiklandóra sikerült, hogy hamar elkapkodta a Multiplaza Escazuban az illatára összegyűlt közönség. A sütkérezés nagyon is bejött, így másnap újabb disznó esett át Gergő parázs- és füstkeresztségén. Hazatérve úgy döntött, itthon is próbálkozik a whole hog sütéssel, amelyről az alábbiakat tudtuk meg tőle:

Kíváncsian fogadták a magyar versenyzők húsait a helyiek
Fotó: Triboo

– A whole hog a barbecue egyedi irányzatát jelenti, a teljesen egész disznó sütési metódusát észak-karolinai stílusban. Odafigyelős meló, az alapos előkészítés – trimmelés, injektálás, pácolás-fűszerezés – után 15 órás sütést igényel a rácsra egészben kiterített disznó. Ízélménye, amit ez az eljárás ad a húsnak, semmihez nem fogható: aromája füstös, állaga puha és szaftos. A whole hoggal Costa Ricán új kapuk nyíltak meg előttem, új inspirációkat adott. Itthon is csinálunk whole hog sütést!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában