Az én házam, az én váram

2019.05.10. 14:00

Hogyan védhetjük ki, hogy illetéktelenek hatoljanak be lakásunkba, házunkba?

A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei elfogták azokat a betörőket, akik Fejér megyében is több esetben jártak, és akik a műanyag bejárati ajtókat átégetve próbáltak több helyen bejutni családi házakba. Az eset kapcsán ismét aktuális a kérdés: hogyan tudjuk hatékonyan megvédeni lakásunkat, házunkat az illetéktelenektől?

Borsányi Bea

Ne hagyjanak nyitva könnyen elérhető ajtót, ablakot

Fotó: shutterstock

Miután több esetben az ajtó átégetése után a lyukon benyúlva a kulcsot a zárban találták, könnyedén kinyitották az ajtót. Bár – ahogy azt Kelemenné Mészáros Erikától, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetőjétől megtudtuk – a módszer lényege ezekben az esetekben nem a kulcshoz történő hozzáférés volt, hiszen azt nem tudhatták előre, hogy a kulcs a zárban lesz-e, hanem az, hogy az égetett lyukon keresztül a két ajtólap között a belső zárszerkezethez jussanak. A társasházi lakások esetében amúgy kifejezetten előny, ha a zárban marad a kulcs, mert így az illetéktelen behatoló nem tud zárfésű alkalmazásával bejutni a lakásba, mert nem fér a kulcslyukhoz. És ha már a zárakról esett szó, a címzetes rendőr őrnagy elmondta, még ma is a hevederzár alkalmazása a legbiztonságosabb, ami keresztbe, két oldalra zárja az ajtót. Többféle zár alkalmazása szintén növeli a biztonságot, a betörő nem áll neki több zár kinyitásának, mert azzal növeli a lebukás kockázatát. A több ponton záródó ajtók, amelyeket ma sokan hirdetnek, jól hangzó megoldást kínálnak, de ne feledjék, ha mind az 5 vagy 12 zárat egy zárszerkezet mozgatja, azzal nem nyertek időt, az illetéktelenül behatolni szándékozó dolgát nem nehezítették meg.

Alkalom szüli a tolvajt – ugye ismerik a mondást? A betörések egy része az ingatlantulajdonosok figyelmetlenségének köszönhető: nyitva hagyott hátsó ajtók vagy földszinti ablakok. Az alosztályvezető arra is felhívta a figyelmet, jön a nyári időszak, ilyenkor megszaporodnak a szúnyoghálós betörések. Ha éjszakára nyitva hagyják az ablakot, érdemes ezt olyan helyiségben megtenni, ahol mi magunk is alszunk, ugyanis a szúnyogháló átvágása zajjal jár, amire jó eséllyel felébredünk. Esetleg nyissanak olyan emeleti ablakot, ami nem érhető el könnyedén.

Ma már nem megfizethetetlenek a kamerarendszerek, illetve a különböző jelzőberendezések. Elektromos nyitásjelzők például egy családi háznál már nagyjából 30–40 ezer forintból elhelyezhetők minden ajtónál, ablaknál. A rendszer arra is alkalmas, hogy mobiltelefonunkkal összekössük, és ha riasztást kapunk, azonnali segítséget kérhetünk a 112-es vagy a 107-es hívószámon. Ha vagyonvédelmi céghez bekötött riasztórendszerünk van, olyat válasszunk, ami nem ad figyelmeztető hangot a házban, így az elkövetőt a helyszínre érkező biztonsági emberek tetten érhetik, ezzel pedig megkönnyítik a rendőrség munkáját is. Ha nem bekötött, de hangot adó riasztórendszerük van, a hangot adó dobozt olyan helyre tegyék, ahonnan nem lehet leverni, így a betörő nem tudja idejekorán ártalmatlanítani a rendszert. Lakásokba viszonylag olcsón beszerezhető elektromos ajtó-, illetve ablakék, amely kívülről nyitás esetén riaszt. Az ajtó­éket viszont csak akkor tudjuk használni, ha mi is otthon vagyunk.

Ne hagyjanak nyitva könnyen elérhető ajtót, ablakot Fotó: shutterstock

Építkezéskor is érdemes figyelembe venni bizonyos bűnmegelőzési szempontokat. A nagy betonkerítés ugyan elrejt minket a kíváncsi tekintetek elől, de így a szomszédok sem veszik észre, ha illetéktelenek járkálnak az udvaron, a házban. A növények telepítésénél jól jöhet a 90–150 centis szabályt betartani, vagyis a bokrok és cserjék felső szintje és a fák lombkoronájának alsó szintje között hagyjanak szabad, látható sávot, így a növények nem rejtik el a tolvajt.

Ajánlott minden este az értékesebb holmikat – tabletet, telefont, ékszereket stb. – elpakolni, hogy ha valaki az éj leple alatt mégis bejut a lakásunkba, ne kínáljuk tálcán az értékeinket. Ha a betörőnek kutakodnia kell, kisebb eséllyel tud mindent összeszedni.

Legyünk egymás szemei és fülei! A szomszédokkal kialakított kapcsolat arra is jó, hogy amikor elutazunk, ők szemmel tudják tartani a lakásunkat, házunkat. Arra is megkérhetjük őket, ürítsék ki néhány naponta a postaládánkat, hiszen a teli szekrény jelzés: egy ideje nincsenek otthon. Ha csak néhány órára hagyjuk el a lakásunkat, bekapcsolva hagyhatjuk a rádiót vagy a tévét, azt a látszatot keltve, mintha lenne valaki a lakásban. Végezetül arra is felhívta a figyelmet a szakember, hogy közösségi oldalakra soha ne tegyenek olyan fotókat, amelyeken látszik, mi van a lakásban. Azt se hirdessék ki, hogy hosszabb időre elutaznak, illetve a nyaralás idején se tegyenek ki naponta képeket arról, hol nyaralnak. Ez olyan, mintha felhívnák a betörők figyelmét arra, hogy szabad a pálya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában