Jobb biztonságban

2019.05.01. 11:30

Szöges kérdés: kell-e munkaruha? – A megyei szakemberek válaszolnak

Az itt-ott kiszakadt nadrág, pulcsi és az elnyűtt utcai cipő hétköznapi viseletként ugyan nem, de „játszóruhának” még jó. Gondolják többen.

Szanyi-Nagy Judit

Hallásunkat, látásunkat már jobban védjük – az arcról, lábakról se feledkezzünk meg! Fotó: Pxhere.com

Mindez az esetek egy részében nemcsak összesározható, összefestékezhető anyagokat jelent, de sokszor azt is: az egy fokkal komolyabb barkács­műveleteket is ebben a felszerelésben végzik el a ház körül serénykedők. Holott a hegesztés, a flexelés vagy „csupán” egy szögekkel, raklapokkal kapcsolatos ténykedés is veszélyes lehet, ha nem a megfelelő munkaruházatot viseljük. A már említett, viseltes ruhák pedig nem felelnek meg ennek a célnak, hiszen ez a felszerelés valószínűleg nem strapa­bíró, nem ellenálló anyagból készült, az esetek egy részében a varrások sem elég erősek, nem beszélve a zárt, stabilan tartó cipő hiányáról.

Veszélyes fűnyírás

– Bár magánemberként jobbára ismerjük azt a területet, ahol fűkaszálást végzünk, a váratlanul felbukkanó tárgyak – például a kövek – így is sérülést okozhatnak, ha nem öltöztünk fel megfelelően a munkálatokhoz! A fűkaszálást érdemes zárt öltözékben, zárt cipővel végezni, amely mellé ajánlott vibrációcsökkentő védő­kesztyűt, valamint arc- és fülvédőt használnunk. Előbbi nemcsak a rezgés érzését tompítja, de a szúrós dolgokat sem ereszti át. Utóbbi pedig a zaj és a visszacsapódás ellen véd: egy-egy kő vagy kisebb-nagyobb bot ugyanis elképzelhető, hogy az arcunkba vagy a testünkre pattan, amely akár komoly sérüléseket is okozhat – részletezi Nagy Sándor, aki kisgépjavítóként, szakszerviz-vezetőként a munkavédelmi ruhák világában is kiismeri magát. Mindehhez gyorsan hozzáfűzte: a fűnyírás is egy tipikusan olyan munka, amelynél nemcsak magunkra, de a közelünkben állókra is érdemes gondolnunk! Vagyis ha lehet, fűkaszálás közben a tőlünk számított 15 méteres hatósugárban más ne álljon, ezzel biztosítva ismerőseink biztonságát is!

Elkerülni a permetszert

Ugyanígy végezzük nagy gonddal a gyümölcsfák permetezését is! Nagy Sándor tanácsa szerint ebben az esetben ne csak szemüveget, műanyag álarcot vagy maszkot használjunk, de sapkát is! Így elkerülhetjük, hogy a visszahulló permetszert belélegezzük, s hogy az a fejünkre szóródjon.

Fűrész, flex, hegesztés

A (lánc)fűrészelés látványosan a veszélyes otthoni munkák közé tartozik. Itt a védőkesztyű használata el­engedhetetlen, de az is növeli a védelmet, ha a kiválasztott, elfűrészelendő fadarabot rögzíti az ember.

– Lehetőség szerint a gépet használat közben tartsuk magunk mellett, hogy az esetlegesen elszakadó lánc előre vagy hátra tudjon csapódni, megkímélve bennünket! A láncfűrésznél a fékre, fékszalagra kell fokozottan ügyelni, ez garantálhatja a mi biztonságunkat is! – fejtette ki Nagy Sándor. Ugyancsak ő mondta el azt is, hogy az otthoni hegesztés és flexelés során erősen ajánlott bőrkötény használata, éppúgy, mint a pajzsé, amely a részecskék becsapódása és az optikai sugárzás ellen is védelmet nyújt. A kesztyű itt sem mellékes eszköz, s a munkadarabot is javallott rögzíteni. A biztonságos flexeléshez elengedhetetlen a tárcsán lévő védőburkolat megfelelő állapota – hangsúlyozza a szakszerviz-vezető.

Felülvizsgálat szükséges?

A hasonló fizikai munkákkal foglalkozó cégeknek évente kötelező felülvizsgálatra kell küldeniük használt eszközeiket, melyek ilyenkor zaj- és vibrációvédelmi vizsgán esnek át. A tapasztalat azt mutatja, a magánemberek kevésbé foglalkoznak eszközeik állapotával, pedig az évenkénti szervizlátogatás olykor segíthet elkerülni egy-egy balesetet. Csakúgy, mint a megfelelő védőfelszerelés, munkaruha megléte.

Hallásunkat, látásunkat már jobban védjük – az arcról, lábakról se feledkezzünk meg! Fotó: Pxhere.com

Megfizethető ez?

– Ma már egyre természetesebb, hogy a fejünket, szemünket védjük, és hogy az sem mindegy, mit lélegzünk be. A többi felszereléshez azonban még idő kell… – mesélt tapasztalatairól Réteginé László Anikó, az egyik székesfehérvári munkaruházati bolt vezetője. Hozzátette: a korábbi gyakorlattal szemben – miszerint elég egy kendő a száj elé – ma már egyre többen belátják: a permetezéshez a légzésvédő szájmaszk használata is elengedhetetlen. Ugyanúgy, mint a fűnyírásnál a fejet, arcot védő rostély vagy plexi.

– A cipőkérdést azonban továbbra is mellékesnek tartják az otthon ténykedők, holott a megfelelő lábvédelem még egy „egyszerű” ásáshoz is elkél. A balesetek elkerüléséhez még a kerti munkát végzőknek is ajánlott egy, akár olcsóbb áron kapható acélbetétes vagy talplemezes cipő beszerzése – javasolja a boltvezető.

Ma már számtalan eszköz kapható a munkavédelmi ruhákat árusító üzletekben: létezik vágásbiztos, érdesített felületű (a csúszkálást kivédő) és – az ízületek védelme érdekében – rezgéscsillapító kesztyű is. Ha betérünk egy ilyen boltba, kérjük az eladó segítségét, ő ugyanis még szemüvegből is az adott munkának megfelelőt tud ajánlani! A „mezei” munkaruhákkal pedig vigyázzunk: azok teljes testi védelmet nem adnak! A választott ruhánk legyen kellő sűrűségű (egy „egyszerű” munkásnadrág kevésbé tompítja a felpattanó kő okozta sérülést), és ha tehetjük, válasszunk belőle pamutverziót! Mivel a pamut természetes anyag, sokkal kényelmesebb viselet, s bár egy szikrától – hasonlóan a többi ruhához – kiolvadhat, az anyag mégsem olvad rá a bőrre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában