A városszépítés huszonnyolc éve kötetbe foglalva

2019.06.22. 11:00

A könyv Mór és az ország történelmének fontos darabja

A városért dolgozó civil szervezet tagjai egy régóta várt pillanatot ünnepeltek a régi szőlőprésről elnevezett étterem konferenciatermében. Az egyesület fennállását, ténykedését és fontosabb eredményeit egy könyv borítói közé zárták, megőrizve őket az utókornak.

Palocsai Jenő

Hunorfi István, Vargáné Kocsis Mária és Varga Erika boldogan koccintott a könyv megjelenésére a kötet bemutatója alkalmával Fotó: Hrubos Zsolt

A Móri Városvédő és -szépítő Egyesület a Wekerle emlékteremben tartotta ünnepi gyűlését, melynek egyetlen napirendi pontja volt a Mór, a mi városunk című könyv elkészültének megünneplése, illetve az abban munkálkodó alkotók méltatása. A könyvhalmok mellett állva köszöntötte az egyesület elnöke a megjelenteket. Varga Erika örömmel jelentette be, a mű, melyet Manner József korábbi elnök tiszteletére adtak ki, elkészült. Külön köszöntötte a szerzőt, Vargáné Kocsis Máriát, Nédó Géza szerkesztőt, a borítótervet készítő Belegrai Orsolyát és a kötetet színes képekkel életre keltő Hrubos Zsoltot. Az elnök azt mondta:

– Sok, többször kifejezetten látványos eredményt értünk el a város érdekében az elmúlt 28 év alatt, és ezeket a folyamatokat érdemes egészben látni. Elég csak a Köztársaság teret évtizedekig elcsúfító trafóállomásra gondolni, melyet egész egyszerűen betoltunk a templom alá, és a helyére került a szobor, a mostani tér ékessége.

Úgy értünk el ilyen komoly eredményeket, hogy a tagok felosztották maguk között a várost, megkerestek minden lehetséges támogatót, illetve vállalkozást, és mikor összejött a beruházáshoz szükséges pénz fele, jeleztük az önkormányzatnak, hogy tegye mellé

a másik felét, amit ők mindig készségesen meg is tettek.

Hunorfi István, Vargáné Kocsis Mária és Varga Erika boldogan koccintott a könyv megjelenésére a kötet bemutatója alkalmával
Fotó: Hrubos Zsolt

Lassan három évtizede működik az egyesület. A könyv készítésének kezdetén és az óta is újabb és újabb változások történnek Mór közterületein a civileknek és az önkormányzatnak köszönhetően, így nem volt könnyű a kötet elkészítése. Az írást, kissé vonakodva, Vargáné Kocsis Mária vállalta magára, aki egyre több forrásművet és egyre több eseményt zsúfolt a kötetbe. A nagy mennyiségű adat tovább duzzadt a Wekerle-emlékév idején, de sok egyeztetés és még több átdolgozott hónap és év után végre elkészült a végleges szöveg. Az író úgy fogalmazott, ez nem egy szépirodalmi mű, amelyet azért veszünk a kezünkbe, hogy kikapcsolódjunk. Ez a könyv dokumentum jellegű kiadvány, mely végigkíséri az egyesület közel harmincéves életét és meglehetősen szerteágazó tevékenységét.

Hunorfi István, a Wekerle Emlékbizottság volt alelnöke Deákot idézve úgy fogalmazott, hogy a civil erők csodákra képesek. Meglátása szerint ez a 300 példányban kiadott könyv talán nem lesz bestseller, de Mór és így a magyar történelem egy fontos darabja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában