Sárvíz völgyében Soponyáig vezet

2019.06.21. 07:20

Kerékpárút épül Szabadbattyántól Gorsiumig

Turisztikai kerékpár­úttal gyarapszik a térség, a táci önkormányzat október végére. Amint a szakemberek megfogalmazták: a kerékpárút létesítésével potenciálisan aktív és ökoturisztikai célponttá teszik a nemzetközi hírű Gorsium Régészeti Parkot a kerékpáros turisták számára is.

FMH

Biciklivel Gorsiumba? A biztonságos megközelítés feltételeinek megteremtését, a kerékpárút kiépítését a nyáron meg is kezdik, és várhatóan októberre el is készülnek vele Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat kerékpárút-fejlesztési támogatási kérelmét – a terület- és településfejlesztési operatív program társadalmi és környezeti szempontból is fenntartható turizmusfejlesztési pályázatán – a gorsiumi szabadtéri múzeum kulturális vonzerejére alapozta.

Amint Horváth Tamás táci polgármester és Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője lapunknak kifejtette: a projekt megvalósításával, a kerékpárút létesítésével potenciálisan aktív és ökoturisztikai célponttá teszik a Gorsium Régészeti Parkot és Szabadtéri Múzeumot, valamint a Sárvíz völgyét (Tácot és környékét) a Székesfehérvárra és Szabadbattyánba érkező vagy onnan induló kerékpáros turisták számára.

Biciklivel Gorsiumba? A biztonságos megközelítés feltételeinek megteremtését, a kerékpárút kiépítését a nyáron meg is kezdik, és várhatóan októberre el is készülnek vele
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hírek arról szólnak, hogy a projekt a Széchenyi 2020 program keretében 276,86 millió forint európai uniós forrásból valósul meg. A kivitelezési munkák a tervek szerint a nyár folyamán megkezdődnek, és várhatóan október végére befejeződnek.

A kerékpárút a szabadbattyáni vasútállomástól indul, és a Sárvíz nyomvonalát követve jut el a Gorsium Régészeti Parkhoz, ahol biciklis pihenőt is kialakítanak. A kerékpár­út déli ága Tác közigazgatási határáig, Soponyáig tart. A kerékpárút teljes hossza 7734 méter, ebből az északi szakasz 3150 méternyi. Ez a szakasz a Nádor-csatorna töltésén vezet keresztül a tác-gorsiumi útig, majd innen a meglévő önkormányzati úton 244 méteren keresztül kerékpáros nyomként felfestve éri el a régészeti park és szabadtéri múzeum bejáratát. A kerékpárút déli ága, a Tác és Soponya (Aba) közötti kerékpáros útvonal 4340 méter hosszú.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában