ma is méltóságteljesen képviseli a várost

2019.08.15. 07:02

Izgalmas történetek a Városházáról – amely most mindenki előtt nyitva áll

Izgalmas történelmi kalandozásra ad lehetőséget a Nyitott Városháza programja. Augusztus 24-ig minden nap megtekinthető az épület, ahol több száz éve tevékenykednek városatyák, polgármesterek.

S. Töttő Rita

A Városháza folyosóján fotók láthatók, valamint a koronázási jelvények hiteles másolatai Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári Városháza igazi látványos átalakítása az 1938-as emlékévre készült el, de a főépület már városházaként működött az ezerhétszázas években is – mesélte Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető szerdán, akit a Nyitott Városháza programjának első napján kérdeztünk e történelmi levegőjű épület izgalmas múltjáról. A főépülethez, mint mesélte, hozzákapcsolták a szomszédos épületeket, például a Zichy-palotát, a Bierbauer és Obermayer házat, amely telekkönyvileg így már egységes volt, ám építészetileg egyáltalán nem. Kocsis Iván tervei alapján készült el végül az egységes Városháza, amely barokk stílusával ma is méltóságteljesen képviseli a várost.

- Összekötő folyosó van a két épület között, melynek kialakításakor még arra is figyeltek, hogy ne rontsa a városképet. Tehát ha valaki jön az Országalma felől, akkor ne takarja el például a székesegyház tornyát – mesél az épületről az idegenvezető, amjd pedig áttérünk a ma testületi ülések, találkozók helyszínére, a díszterembe: – Gyönyörű díszítés kapott a terem, a 38-as felújítások után készített fotókon pedig látszik, hogy az ülések ugyanilyen elrendezéssel kaptak helyet, mint most.

De rögtön a folyosón láthatók Szelényi Károly gyönyörű fotói a koronázási jelvényekről, s ott van még a koronázási jelvények hiteles másolatából a korona, az országalma, a jogar, körben pedig Aba-Novák Vilmos falfestménye. Időnként Cser-Palkovics András polgármesterrel is találkozhatnak majd a látogatók.

A Városháza folyosóján fotók láthatók, valamint a koronázási jelvények hiteles másolatai
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

- A Királyi Napok rendezvénysorozata alapja az a történelem, amire okkal s joggal vagyunk büszkék, s ezt szeretnénk a mában is megmutatni, ahogy azt is, hogy csodálatos értékei vannak a belvárosnak. Ilyen érték a Városháza, amelybe 2010 előtt nagyon ritkán lehetett bejönni. Pedig ez nem a polgármester vagy a hivatal háza, hanem a város háza, 100 ezer ember közössége, ezért ez a legfontosabb közösségi értéke is – mondta a város vezetője.

Akinek irodájába ugyan ezúttal kevéssé lesz lehetőség betekinteni, de Mujkónak például, a bohóc egyensúlyozó szobrának mindig van, aki ráadásul minden nap látja a polgármestert, ahogy az íróasztalánál dolgozik, s figyelmezteti őt felemelt ujjával arra, hogy munkáját mindig jól végezze. A polgármester széke melletti egyik kép egyébként a város múltának gazdag csatornázottságát mutatja – amely jellemvonás a városra ma is érvényes. Épp ennek kapcsán, Cser-Palkovics András polgármesternek egyébként merész álmai vannak, amelyről a fiatal látogatóknak szokott mesélni, s talán most is szól majd róluk, ha a nyitott Városháza programján találkoznak vele:

– A Mátyás Király körútról eltűnik az autó, kibontjuk az utat, kinyitjuk a csatornát és a csónakázó-tótól egészen a plázáig behozzuk a friss csatornán a vizet. Milyen csodálatos, romantikus élmény lenne rajta a gondolázás... Ez technikailag megoldható lenne, sok noha mindent át kellene szervezni hozzá, de hát a ma fiataljai erre is képesek lesznek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában