Apró lakatkulcsok repültek

2019.09.18. 07:35

Díszes szüreti menet – Visszahozták a régi búcsúk hangulatát Jenőn

A szüreti táncosok felkészülését idén Szücs Martina fogta össze, a fiatalok szorgalmasan próbáltak a művelődési házban. Bár idén kevesebben öltöztek be, mint általában, mégis nagy volt az öröm, mert a párok közül több új is „sorompóba állt”. Immár úgy érezték, nekik is meg kell mutatniuk magukat a falu közössége előtt.

V. Varga József

Az apró lakatkulcsok a kukoricásban landoltak Fotó: V. Varga József

– Nap mint nap azon dolgozunk, hogy egyre több fiatalt szólítsunk meg programjainkkal – fogalmazta meg Kerekes Ildikó polgármester –, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a mostani szüreti felvonulás.

A díszes menet első megállója az újszülöttek, szerelmespárok és szüretelők hármas lakatfalánál volt. A la­kat­kulcsok ezúttal is a kuko­ricásba repültek. Az ön­kor­mány­zat köszöntötte az idén házasulandókat, az elmúlt egy évben született gyermekeket (a képviselő-testület rendelete alapján az újszülöttek 30 ezer forintos támogatásban részesülnek), az újonnan a faluba költözőket és minden „jenei” polgárt.

A szüreti felvonulás útvonalából a tavaly először debütáló dodzsem sem maradhatott ki, a fiatalok őszinte örömére. Maga a polgármester asszony is bepattant az ifjak mellé, hiszen akit szeretnek az istenek, meghagyják gyermeknek.

– Jó volt látni, ahogyan a búcsúi fotók frissen felkerültek a közösségi oldalra, a nagymamák és a nagypapák együtt furikáztak unokáikkal – jegyezte meg az elöljáró. – Mindenki kedvét szolgálta, hogy egy kicsit vissza tudtuk hozni a régi búcsúk hangulatát Jenőbe.

Az apró lakatkulcsok a kukoricásban landoltak Fotó: V. Varga József

Kerekes Ildikó már a nyári tábort is példaértékűnek tartotta, de a szüreti felvonulás szintén „vitte a prímet”, hiszen a fiatalok, egyik társuk irányításával, közösen alakították ki a táncukat, választottak hozzá zenét, és valójában csak technikai téren igényeltek némi segítséget. Az idősebbek fáradozása nem veszett kárba, hiszen sikerült elérniük azt, hogy a következő nemzedékek számára is fontos legyen szép hagyományaink ápolása. A település a Jenői Alkotói Társulás gardírozásában a szeptember végi Szeretlek Magyarország! rendezvény keretein belül néhány esztendeje életre hívott alkotói kiállításra készül gőzerővel. Az alkotói nap – amely 2016-ban indult útjára Körmendi Gitta költő kezdeményezésére – immár a községi hagyományaik egyike.

– Sokan kérdezik tőlem: mi a titok Jenőben? Azt hiszem, nincs titok. Egy dolog fontos, az összefogás, az, hogy fiataljaink magukénak érezzék e rendezvényeket. Szeretjük a falunkat, szeretünk itt élni! – tette hozzá Kerekes Ildikó polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában