Kerékpárutat avattak

2019.09.14. 11:30

Két keréken Kisapostagon – Turizmusfejlesztés, munkába járási lehetőség

Az 1400 lakosú Duna-parti települést, Kisapostagot immár 5,4 kilométer hosszúságú kerékpárút köti össze Dunaújvárossal és a Pentele híddal. A projekt az ünnepélyes átadással, a kerékpárút-avatással pénteken zárult.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az átadó ünnepség a Duna soron, a szintén újonnan elkészült kerékpáros pihenőnél vette kezdetét. Nagy Attila polgármester elmondta, hogy a település új büszkesége, a kerékpárút kapcsolódik az európai kerékpárút-hálózathoz, megteremtve a bringás összeköttetést Kisapostag és Dunaújváros között, valamint a híd elérésével Dunavecsével, illetve a Duna-Tisza köze régióval.

Szombaton kerékpáros élménytúrát és triál-bemutatót is rendeznek

A település- és területfejlesztési pályázatot már 2016-ban benyújtották, s a beruházásra 120 millió forint európai uniós és állami támogatást nyertek, melyhez 30 millió forint önerőt tettek hozzá. A kerékpárúttal a falubeliek régi álma valósult meg.

A Kisapostag és Dunaújváros között húzódó földutat egy-egy nagyobb esőzést követően nem lehetett használni: most már aszfaltcsík köti össze a két települést. Nagy Attila polgármester arról is szólt, hogy a szóban forgó területen mindig gondot jelentett a felszíni vízelvezetés, a szántóföldekről érkező víz és sár számtalanszor elárasztotta a falut. A kerékpárút melletti árokrendszerrel mindennek gátat szabtak.

A kerékpárutat Varga Gábor (b), Nagy Attila és Molnár Mihály avatta föl
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Kerékpáros családi nap, élménytúra

A történet nem egyszerű, míg az ötlet úttá formálódott, míg a szándék megvalósulhatott, az anyagi forrás mellett az emberek, a szervezetek áldozatos munkájára is szükség volt – a faluvezető egyenként mondott köszönetet mindenkinek, aki részt vett a projektben. A megnyitót követően kisvonat szállította a népeket a kerékpárút elejére, az újvárosi Papírgyári út közelébe, ahol a nemzeti színű szalag átvágásával Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Nagy Attila polgármester és Molnár Mihály, a kivitelező cég ügyvezetője hivatalosan is átadta a kerékpárosoknak a szép természeti környezetben kanyargó kerékpárutat. A visszautat az avatóünnepség számos résztvevője – az egyik kerékpárüzlet jóvoltából – kerékpáron tette meg: a Tour de Kisapostagot, bringára pattanva Varga Gábor és Nagy Attila vezette föl. A Két keréken Kisapostagon program szombaton kerékpáros családi nappal, élménytúrával folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában