Könyvek által elébb

2019.10.21. 11:30

Kis ékszerdoboz és új közösségi tér lett a csóri könyvtár

Megújult a könyvtár, melynek ünnepélyes megnyitóját szombaton tartották. Sok munkával jutottunk el idáig, óriási büszkeséget és boldogságot jelent mindannyiunknak – hangsúlyozta a település polgármestere.

V. Varga József

Megújult, megszépült – az új községi könyvtár megnyitó ünnepségét szombaton délután tartották

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A régi könyvtárban szinte egy gombostűt sem lehetett már leejteni – mondta el Buresné Mészáros Edit nyugdíjas pedagógus, az intézmény megbízott vezetője. Részleges felújítását 2016-ban tovább nem lehetett elodázni, de újra, tágasabbra, szebbre vágytak. A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma pályázatán aztán az új könyvtár kialakítására tavaly 3,4 millió forint támogatást nyertek. Ezt egészítették ki jelentős önkormányzati forrással.

– A végeredmény itt látható! – osztotta meg örömét a könyvtáros az ünnepség résztvevőivel. – A költözködésben a negyedik osztályos gyerekek is segédkeztek: csak úgy ragyogott a kis arcuk, ahogy hozták, adogatták a könyveket folyvást. „Újkori honfoglalásunk” során sokat köszönhetünk a Vörösmarty Mihály Könyvtár könyvtárellátási és módszertani csoportjának! – húzta alá.

Megújult, megszépült – az új községi könyvtár megnyitó ünnepségét szombaton
délután tartották
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Találkozzanak, kölcsönözzenek, olvassanak!

Csete Krisztián polgármester köszöntőjében a nyitó előadás címére utalva – Ment-e a könyvek által a világ elébb? – imígyen fogalmazta meg válaszát: – A világ biztosan, de úgy gondolom, most már Csór is!

– Kis ékszerdoboz a könyvtárunk, s a könyvek mellett új közösségi tér is – tette hozzá. – Éppen ezért arra kérek mindenkit: nagy szeretettel és gondoskodással használjuk. Jöjjenek minél többen: találkozzanak, kölcsönözzenek, olvassanak!

Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty könyvtár igazgatója megnyitójában kifejtette: – Vannak pedagógusok, szülők és nagymamák, akik kézen fogják a gyerekeket, és elhozzák őket a könyvtárba. És bennünket ez a remény éltet. Sok olvasót kívánok: vegyék birtokukba a megújult könyvtárat!

Kovács Imre Attila író, költő, irodalmár Gondolatok a könyvtárban – Ment-e a könyvek által a világ elébb? címmel tartott hatásos előadást. Egy mesével nyitott; a könyvekről és a végtelen tudásról szóló történet lényegét ekképpen lehetne összefoglalni: Az élet bonyolult!

Újra, tágasabbra, szebbre vágytak – mondta Buresné Mészáros Edit könyvtáros
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vörösmartytól végezetül eljutottunk a szöveg és a szövet (textúra), valamint a hipertext fogalmáig. A könyvek sokaságának hálózatszerűségéig, illetve szembesültünk vele: korunkban maga a web a legnagyobb létező hiperszöveg…

Az irodalmár előadásának zárásaként Szent-Györgyi Albert gondolatát idézte kétségeink eloszlatására: „A könyvek azért vannak, hogy megtartsák magukban a tudást, mialatt mi a fejünket valami jobbra használjuk…”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában