újrahasznosítás és játék

2020.01.03. 07:05

Rongy, olló, türelem – Három műhelyfoglalkozás fut a Rácz műhelyben

A Rácz műhely égisze alatt három műhelyfoglalkozás fut – tudtuk meg a kézművesjátszóházat vezető Varga Kornéliától.

Sági Zoltán

Népi kézművesjátszóházat tartott iskolásoknak a Terepjárók DSE tegnap délután a Mesterségek Házában, ahol ezúttal a rongybabák és rongylabdák készítésének rejtelmeibe avatták be az iskolásokat. A foglalkozásra a színes textíliákat Varga Kornélia készítette elő. A négyszögletű anyagok közepébe került a diónyi vatelin, amely az átlósan háromszögbe hajtott textil közepén a baba fejét formázta ki. Aztán egyegy csomó a két csücsökre, és már készen is vannak a kezek. A kerek anyag közepén vágott lyukon eztán a harmadik csücsköt áthúzva máris szoknyába bújt a rongybaba. Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A (re)kreatív kuckóban a háztartásban fellelhető alapanyagokat hasznosítják, apró használati és dísztárgyakká, ajándékokká gondolva újra azok funkcióit. A másik foglalkozás a kismamák és babák számára szervezett dúdoló, ahol a kicsik 3 éves koráig énekelnek népdalokat, simogatókat, altatókat és kiszámolókat.

A foglalkozásra a színes textíliákat Varga Kornélia készítette elő. A négyszögletű anyagok közepébe került a diónyi vatelin, amely az átlósan háromszögbe hajtott textil közepén a baba fejét formázta ki. Aztán egyegy csomó a két csücsökre, és már készen is vannak a kezek. A kerek anyag közepén vágott lyukon eztán a harmadik csücsköt áthúzva máris szoknyába bújt a rongybaba.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A harmadik a népi hagyományőrző foglalkozás, a játszóház. Itt azt mutatják be, hogy régen, a dédanyák idejében miből és hogyan készültek a játékok. A foglalkozás alapvetően játszóház, de mivel régen nem voltak játékok, a gyerekek, akik együtt éltek a szülőkkel és a nagyszülőkkel, és tőlük megtanulták az anyaghasználatot, maguk készítettek maguknak játékokat.

A türelemből bizony sok kell a rongybabához!
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A paraszti életben semmi nem ment kárba – hangsúlyozta Varga Kornélia, aki a csütörtöki alkalmat a rongy felhasználása köré szervezte. Mint elmondta, a rongybaba készítéséhez a rongyon túl nem kell más, mint némi türelem, olló és zsineg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában