Nem egyszerű a családfakutatás

2020.02.29. 07:30

Átadták az Év Kutatóhelye díjat Székesfehérváron

A Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár volt az Év Kutatóhelye 2019 egyik díjazottja a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület tagjainak visszajelzései alapján. A díjat a Szent István Hitoktató és Művelődési Házban adták át.

Borsányi Bea

Mózessy Gergely (j): „Nem csináltunk semmi különöset. Azt tettük, ami a dolgunk.”

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület 2011-ben alakult, célunk, hogy összefogjuk a hazai családfakutatókat, akik egymást is segíthetik a felmenőik kutatása során. Magyarországon nem annyira egyszerű a családfakutatás, mint azt gondolnánk: az elmúlt évtizedekben nem tartozott a támogatott hobbik közé, a korábbi évtizedek, sőt évszázadok folyamán pedig számtalan olyan esemény következett be – például Trianon, török fennhatóság, tatárjárás –, amelyek során rengeteg adat, oklevél, születési anyakönyv elpusztult, vagy szétszóródott – mondta Reicher Péter, az egyesület elnöke, aki azt is hozzáfűzte, a Kárpát-medencei magyarság számára szinte elkerülhetetlen a külföldi kutatómunka, ha valaki családja történetének nyomába akar eredni.

Ezért is tömörültek egy csoportba azok, akik ezen a területen kutatnak. Az elnök hangsúlyozta, ez egy teljesen civil és hobbi tevékenység, amely azonban egyre népszerűbb nálunk is. A 21. században nagyban megkönnyítik a kutatást az internetes adatbázisok, amelyeknek köszönhetően kevesebbet kell utazni, sok esetben otthonról, kényelmesen keresgélhetünk az adatok között. Ám nem minden érhető el digitálisan, a levéltárazás ma sem kerülhető el. Ahogy Reicher Péter rámutatott, egyre több levéltár nyújtja a családfakutatást egyfajta szolgáltatásként.

Mózessy Gergely (j): „Nem csináltunk semmi különöset. Azt tettük, ami a dolgunk.”
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Év Kutatóhelye díjat minden évben a MACSE tagjainak visszajelzései alapján, három kategóriában adják át azoknak az intézményeknek, akik a leghatékonyabban segítik a kutatók munkáját, illetve megfelelő környezetet biztosítanak ehhez – az egyesület elnöke szerint – időnként meglehetősen intim tevékenységhez. A 2019-es évben a Belföldi kategóriában a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltárat, a Külföldi kategóriában a vajdasági

Zomboron működő Történelmi Levéltárat, míg az Online kategóriában a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár e-kutatási szolgáltatását díjazták. Az átadóünnepségen részt vett Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki saját példáján keresztül arról is beszélt, hogy a családfakutatás összehozza a család több generációját és egy-egy beszélgetés alkalmával számos értékes történet kerül elő azokról is, akiket már nem ismerhettünk, de személyiségük, életük egyes mozzanatait a családi legendárium őrzi az utókornak. A püspöki levéltár díját Mózessy Gergely levéltárvezető vette át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában