nincs több tartozás

2020.02.29. 15:30

Egyenesben van Aba gazdálkodása

„Nincs kifizetetlen számlája az önkormányzatnak, lezárult a pénzügyi konszolidáció első szakasza” – adta hírül kedden a település polgármestere a város közösségi oldalán.

Sági Zoltán

A járóbeteg-ellátó finanszírozására sürgősen megoldást kell találni Fotó: Nagy Norbert (archív)

Fotó: NAGY NORBERT

Mint Mikula Lajos fogalmazott, a választások után komoly adósság, ezen belül is hozzávetőleg 70 millió forintnyi kifizetetlen számla várta az új vezetést. Az elmúlt alig négy hónap alatt azonban a radikális megszorításoknak és a kormányzati segítségként megkapott 60 millió forint pótlólagos támogatásnak köszönhetően mostanra nincs kifizetetlen, lejárt fizetési határidejű számlája az önkormányzatnak és intézményeinek. A meglévő kifizetetlen számlák vitatott tartalmúak, ezek ügyében a partnerrel zajlik az egyeztetés. De összességében ezek sem érik el a 3 millió forintot.

Aba önkormányzatának a közelmúltban több pere zajlott a bő 10 évvel ezelőtti csatornaberuházás idejéből. Ezek közül az egyiket 2019. szeptember 30-án vesztette el a közműépítővel szemben, amelynek a bíróság döntése 26 millió forintot ítélt meg. A tartozás ma a kamatokkal együtt mintegy 40 millió forintra rúg. A város ennek rendezésére várhatóan újabb kormányzati támogatást kap majd, így a polgármester, hiszen három önkormányzat – Aba, Soponya és Káloz – van ugyanazzal a céggel szemben azonos helyzetben. A csatornaperekben egyébként összesen 1,3 milliárd forintnyi összegről van szó. Aba keresi a megegyezést az építővel, az egyeztetések haladnak. A még futó perek azonban a település napi működését nem érintik, ezek az ügyek már kezelhetők, összegzett Mikula Lajos.

A járóbeteg-ellátó finanszírozására sürgősen megoldást kell találni
Fotó: Nagy Norbert (archív)

Kitért rá, az önkormányzati cégekben is van további legalább 20 millió forintnyi tartozás. Ezek rendezése ügyében zajlik az egyeztetés a partnerekkel. „Nem könnyű a helyzet, súlyos dolgok történtek a cégeken keresztül, kikerülve az önkormányzati ellenőrzést” – állítja, hozzátéve: ezeken túl is bukkannak elő még különböző múltbéli ügyek. Február elején derült ki, hogy az önkormányzatnak van egy 2,7 milliós kifizetetlen környezetvédelmi bírsága. A volt tsz udvarán levő korábbi gázolajkút miatti kármentesítés pedig mintegy 10 millió forintnyi várható kifizetést jelent.

A megnyert pályázatok nem szakszerű előkészítése miatt várhatóan 8-10 millió forint kifizetés keletkezik, vetítette előre Mikula Lajos. Ezen túl az óvodai-bölcsődei felújítás és a bodakajtori rendelő megörökölt beruházása is legalább 10 millió forint pótlólagos forrást igényel majd. A járóbeteg-ellátóba az év első hat hetében 9,5 millió forintot kellett pótlólagosan beletennie az önkormányzatnak a veszteségek finanszírozására. Az ilyen mértékű pótfinanszírozás biztosítása már rövid távon is csődbe viheti az önkormányzatot, így 2021-től mindenképpen más megoldást kell találni a járóbeteg-ellátó finanszírozására. Kifizetetlen számla tehát nincs, összegzett a polgármester. Maradtak ugyan további bizonytalanságok a gazdálkodásban, de ezek már kezelhetők. Van esély arra, hogy 2021-től több pénz juthat fejlesztésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában