Fontos hagyományok

2020.02.26. 07:05

Fülesfánkot is sütöttek Vértesbogláron

Húshagyókedd a farsangi szezon utolsó napja, egyben a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap. Jól tudják ezt a helyi általános iskolában is, ahol rendszeresen rendeznek hagyományőrző napot ilyenkor.

Borsányi Bea

Lehetett nyújtani, olajban sütni, fánkot tölteni vagy lekvárral megkenni – mindenhogy mosolyt csal az arcra!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában nagy hangsúly fektetnek a hagyományok őrzésére, mert úgy vélik, ha nem tanítják meg és adják tovább generációról generációra a régiek szokásait, azok elvesznek.

A fülesfánk, amelyet nem sok helyen sütnek hazánkban, Vértesbogláron ismert sütemény. Télen, leginkább farsang idején sütötték, mert a disznóölésekből ilyenkor volt otthon a tésztához szükséges háj. Többek között fülesfánkot is sütöttek a gyerekek a húshagyókeddi hagyományőrző napon az iskolában.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ezeket tehát addig kell lejegyezni és megtanulni, amíg élnek a faluban a ma már idősebb nagymamák, akik mesélhetnek és taníthatják a fiatalokat, vallja a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal egyetértésben a tantestület. Évről évre tehát a farsang lezárásáról, a fánksütésről, a német és magyar nyelvű vetélkedőkről, kézművesprogramokról és persze a kiszebáb készítéséről szól ez a nap.

Lehetett nyújtani, olajban sütni, fánkot tölteni vagy lekvárral megkenni – mindenhogy mosolyt csal az arcra!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

No és a leendő elsősökről, akik ilyenkor – mert ez nyílt nap is egyben – megnézhetik az iskolát belülről is. Ahogy azt Terjékné Hadlacki Csilla igazgatónőtől megtudtuk, húshagyókedd mindig tanítás nélküli munkanap az iskolában, hogy minden diák teljes bele­éléssel és odaadással vehesse ki a részét a programokból, amelyeknek az egyik legizgalmasabb része a fánksütés.

Frissen készült a finomság az iskolában
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hagyományosan sváb és Bogláron a mai napig sütött fülesfánk mellett szalagos és csörögefánk is sült az olajban. A diákok kis, de vegyes életkorú csoportokban váltották egymást a termekben a különböző feladatoknál és a fánk készítésénél, amelynek akár minden fázisát ki lehetett próbálni a felnőtt segítők felügyelete mellett. És persze volt kóstoló is, jutott bőven a finomságokból. A technikateremben pedig készült a tél elűzésére szolgáló kiszebáb, amelyet a nap végén rituálisan elégettek az udvaron. Azoknak a cetliknek a kíséretében, amelyre bárki felírhatta a nap folyamán a rossz dolgokat, amelyektől szeretne megszabadulni az idén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában