2020.02.26. 07:05
Fülesfánkot is sütöttek Vértesbogláron
Húshagyókedd a farsangi szezon utolsó napja, egyben a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap. Jól tudják ezt a helyi általános iskolában is, ahol rendszeresen rendeznek hagyományőrző napot ilyenkor.
Lehetett nyújtani, olajban sütni, fánkot tölteni vagy lekvárral megkenni – mindenhogy mosolyt csal az arcra!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
A Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában nagy hangsúly fektetnek a hagyományok őrzésére, mert úgy vélik, ha nem tanítják meg és adják tovább generációról generációra a régiek szokásait, azok elvesznek.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/y-k7QHzk7xvO5GZJOYm0X_XMOIchKqus2DUIRYZIxFk/fill/2560/1707/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwNWQ0N2YzNjFhODRhYzg5MTRiM2RiNmRiZTU3ZTUz.jpg)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Ezeket tehát addig kell lejegyezni és megtanulni, amíg élnek a faluban a ma már idősebb nagymamák, akik mesélhetnek és taníthatják a fiatalokat, vallja a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal egyetértésben a tantestület. Évről évre tehát a farsang lezárásáról, a fánksütésről, a német és magyar nyelvű vetélkedőkről, kézművesprogramokról és persze a kiszebáb készítéséről szól ez a nap.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/nztTd6wBtOCZmAuwsOdpR5iVK_fjKe1lcvnyFCQZdng/fill/2560/1707/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzFjMGJlMDcyMDYyNTRmNDhiNzc4NjI1ZTZjMDY1Yzlm.jpg)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
No és a leendő elsősökről, akik ilyenkor – mert ez nyílt nap is egyben – megnézhetik az iskolát belülről is. Ahogy azt Terjékné Hadlacki Csilla igazgatónőtől megtudtuk, húshagyókedd mindig tanítás nélküli munkanap az iskolában, hogy minden diák teljes beleéléssel és odaadással vehesse ki a részét a programokból, amelyeknek az egyik legizgalmasabb része a fánksütés.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/EV_nz9NtXLuoNIg78r9bw-HeiZT4eNVZpE4CePBhSWs/fill/2560/1706/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MWY3MWQ2ZWIwYTRiNjE4ZTNiNzA5YzlhM2NiMzJj.jpg)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
A hagyományosan sváb és Bogláron a mai napig sütött fülesfánk mellett szalagos és csörögefánk is sült az olajban. A diákok kis, de vegyes életkorú csoportokban váltották egymást a termekben a különböző feladatoknál és a fánk készítésénél, amelynek akár minden fázisát ki lehetett próbálni a felnőtt segítők felügyelete mellett. És persze volt kóstoló is, jutott bőven a finomságokból. A technikateremben pedig készült a tél elűzésére szolgáló kiszebáb, amelyet a nap végén rituálisan elégettek az udvaron. Azoknak a cetliknek a kíséretében, amelyre bárki felírhatta a nap folyamán a rossz dolgokat, amelyektől szeretne megszabadulni az idén.