Megdobbant Pannónia szíve

2020.02.03. 11:30

Hosszú három évtized után új közintézménnyel gazdagodott Csákvár

Alig több mint egy év alatt épült fel a város központjában a modern és számos igényt kielégítő Floriana Könyvtár és Közösségi Tér, amelyet szombaton este adtak át.

Borsányi Bea

Gond nélkül megtelt szombaton (is) a 290 férőhelyes rendezvénytér Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A projekt megvalósításához Magyarország Kormánya 682 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, ehhez Csákvár Önkormányzata 28 millió forintot adott. Az épület átadása akár történelmi pillanatnak is nevezhető Csákvár életében, hiszen évtizedek óta nem épült a településen új közintézmény. Az ötlet egy új, 21. századi igényeket kielégítő, többfunkciós „kultúr” építésére még 2014-ben vetődött fel a képviselő-testületben, hiszen egyértelműen látszott, lenne igény a városban egy olyan közösségi térre, amely a városi ünnepségeken túl, korosztálytól függetlenül helyet adhatna további tartalmas programoknak, és találkozási pontja lehetne a városban működő kisebb közösségeknek is.

A Vörösmarty Színház Perelj, Uram! című előadásával avatták fel közösségi teret
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A most átadott épületegyüttes 1047 négyzetméter alapterületű, ebből 350 négyzetméter a 290 férőhelyes, színpaddal is rendelkező rendezvénytér, valamint 200 négyzetmétert foglal el a 20 ezer kötetes Floriana könyvtár. A kisebbik épületrész az úgynevezett Láng-ház, Csákvár egyik legrégebbi lakóháza, amely 114 négyzetméteren két klubszobát és a felújított pincét foglalja magában. Az épület körül mintegy 820 négyzetméteren zöldterületet alakítanak ki.

Gond nélkül megtelt szombaton (is) a 290 férőhelyes rendezvénytér
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Ahogy Illés Szabolcs polgármester ünnepi beszédében fogalmazott, a projekt nem egy látvány, hanem egy látványos beruházás keretében valósult meg. Az új épületben a fiatalos klubhelyiségtől a könyvtáron át a színházteremig minden elérhetővé válik egy helyen és a legmodernebb technikai eszközök segítségével. A polgármester azt is elárulta, már tárgyalnak egy színházzal, amely Csákvárra költözne és állandó színházként játszana a településen, de ezzel kapcsolatban további részleteket egyelőre nem árult el.

Tény, hogy a Vörösmarty Színház Perelj, Uram! című előadására, amelyet szombaton és vasárnap is előadtak a csákvári színpadon, fél nap alatt minden jegy elkelt. Ez pedig alátámasztja: van igény színházra a kisvárosban. Az átadóünnepségen Tessely Zoltán, a terület országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: ismét nagyot dobban Pannónia szíve. Így utalt többek között arra, hogy a fejlesztés hiánypótló a térségben, amellyel olyan modern közösségi élet erősítését szolgáló tereket tudnak biztosítani, amelyek jelenleg nincsenek a Vértes déli lábánál.

 

Cél, hogy a gyönyörű épületet hasznos tartalommal töltsék meg, és folyamatosan ki tudják használni az általa biztosított lehetőségeket. Az önkormányzat dolgozik azon, hogy hamarosan újabb előadás kerülhessen színre. Ami biztos: mától ismét nyitva áll a könyvtár, amely új programokkal is készül, az első városi eseményt pedig március 15. alkalmából rendezik majd a Floriana Könyvtár és Közösségi Térben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában