Mi lesz a gyerekekkel?

2020.02.29. 07:45

Újra állami lehet a gyúrói iskola – Június végén történhet meg a hivatalos procedúra

Pénteken számoltunk be arról, hogy csütörtökön rendkívüli szülői értekezleten jelentette be a fenntartó: szeptembertől csak az 1. és a 2. osztály maradhat meg az iskolában. A helyzet pénteken megoldódott, megmaradhat mind a négy osztály.

Bokros Judit

20200228 Gyúró, Általános Iskola, illusztráció. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az előzményekről röviden: a jelenleg a tordasi Sajnovics János Általános Iskola és AMI tagintézményeként működő gyúrói általános iskola 2018 őszén került egyházi fenntartásba a tordasi intézménnyel együtt. A fenntartó a Don Bosco Nővérek Nevelési-Oktatási Intézményfenntartó lett. Tavaly ősszel azonban fi nanszírozási problémák merültek föl, a fenntartó és az önkormányzat tárgyalni kezdett arról, hogyan maradhat meg a gyúrói tagiskola. A Don Bosco Nővérek február elején küldött közleményéből kiderült: indokolttá vált az átszervezés, de továbbra is azon vannak, hogy az iskola ne kerüljön állami fenntartásba. A pénteki egyeztetésnek köszönhetően eldőlt, az állam visszakapja az iskolát.

A Don Bosco Nővérek Nevelési-Oktatási Intézményfenntartó tehát február elején azt jelezte, hogy szándékukban áll megtartani az iskolát, s a lakosság türelmét kérte.Mindeközben az önkormányzat is támogatta az iskola megmaradását. E héten csütörtökön azonban, egy rendkívüli szülői értekezleten az derült ki – erről szintén közleményt kaptunk a NOIF-tól –, hogy a gyúrói iskola nem a tagintézménye lesz a továbbiakban a tordasinak, hanem a telephelye, s helyben csak az 1–2. osztály maradhat, a 3–4. osztályosok Tordason tanulhatnak tovább (a felső tagozatosokhoz hasonlóan).

A Don Bosco Nővérek Nevelési-Oktatási Intézményfenntartó tehát február elején azt jelezte, hogy szándékukban áll megtartani az iskolát, s a lakosság türelmét kérte.Mindeközben az önkormányzat is támogatta az iskola megmaradását.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

A döntés váratlanul érte a helybeli szülőket, s az érintett pedagógusokat is – tudtuk meg. A szülők képviseletében fölkeresték lapunkat, hogy közöljék: ötvenen aláírtak egy kérvényt, amelyben az iskola megmaradását, megmentését szorgalmazzák, s azt el is küldték az önkormányzatnak.

Pénteken Tessely Zoltán, a terület országgyűlési képviselője – aki végig követte az eseményeket – és a korábbi fenntartó, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója, Szilágyiné Németh Sarolta tovább egyeztetett Gyúrón az iskola, a teljes alsó tagozat megmaradása ügyében a NOIF-fal.

A jelenlegi fenntartó lapunkat ismét közleményben értesítette arról: az egyeztetések után olyan döntést hoztak, amelynek értelmében „A 2020–2021. tanévtől kezdődően a NOIF mégis lemond a gyúrói tagintézmény fenntartói jogáról és azt átadja az állami fenntartónak, azaz a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak.”

Tessely Zoltán úgy tájékoztatott bennünket: gyorsan kellett cselekedniük, hiszen február utolsó napja jogvesztő határidő az iskolai átszervezések kapcsán. Nem akartak várni, ezért kezdeményeztek azonnal egyeztetést, amelynek eredményeként a NOIF úgy döntött, szeptembertől mégis átadják a fenntartást. Az erről szóló dokumentumot pénteken el is küldték a dunaújvárosi tankerülethez. Mivel a gyúrói iskola korábban is oda tartozott, ezért a tankerületnél tudják, mit vállalnak, s képesek visszavenni az iskolát – folytatta Tessely Zoltán, aki úgy gondolja: mivel a szükséges dokumentumok pénteken megszülettek, ezért az átadás-átvétel előkészítése formailag rendben van, a hivatalos procedúra pedig június végén történhet meg.

Tehát kimondható: az iskola újra állami fenntartásba kerül, s mind a négy évfolyamon megmaradhat egy-egy osztály. Továbbá az ott tanító négy pedagógusra és a tagintézmény-­vezetőre is szükség lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában