A járvány átírta a tanév forgatókönyvét

2020.04.18. 07:10

Rendhagyó lesz idén a végzősök búcsúja

Mivel nem látható előre, meddig tart a vészhelyzet, az oktatás pedig már több hete online folyik, egyelőre úgy tűnik, hogy a végzősök sem tudnak a megszokott módon búcsúzni az iskolától.

Bokros Judit

Amennyire néhányan örülnek most annak, hogy nem kell suliba menni, sok fiatal – elsősorban a végzősök – csalódást érezhet például amiatt, mert az idei tanév végén elmaradnak a hagyományos búcsúztatók. Ezen a tavaszon nem lesz bolondballagás a fehérvári belvárosban, nem dobja fel vidám diákzsivaj a Fő utca reggeli hangulatát, ahogyan a ballagások is elmaradnak – a középiskolákban legalábbis biztosan. Az persze lehetséges, hogy még ezek pótlására is kitalálnak valamilyen online megoldást, ám ha nem, akkor maradnak az alternatív változatok akkor, amikor újra lehet személyesen találkozni. Két diák – köztük a fotón látható Kneifel Andrea – arról mesélt, hogyan élik meg ezeket a napokat, s azt, hogy most elmarad a ballagás is. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Ez az a helyzet, amikor az is­kolától való távolmaradás nem feltétlenül öröm, hiszen a tanulók a hátralévő élményekből is kimaradnak.

A végzős középiskolásoknak nem lesz ballagás április végén, május elején, s valószínűleg a nyolcadikosok sem búcsúzhatnak így az iskolától.

Elmarad a szerenád, a bolondballagás, legalábbis a hagyományos formában. Ha rossz is ez, mindenki tudja, hogy szükséges, hiszen a legfontosabb most az egészség megőrzése.

Kneifel Andreát, a Vasvári Pál Gimnázium 12. osztályos végzős diákját az zavarja a legjobban, hogy egyik napról a másikra megszakadt a személyes kapcsolat az osztálytársaival.

– Épp a Vasváris Hétre készültünk a suliban, s azt terveztük, hogy folytatjuk a közös videófelvételek készítését. Amikor március közepén kiderült: hétfőtől nem mehetünk iskolába, az nagyon váratlanul ért. Nem tudtunk elköszönni egymástól, s egyelőre legfeljebb csak az érettségin találkozhatunk személyesen. Nekem ez kimondottan nehéz, mert szeretek emberek között lenni, jönni-menni – mesélte a fiatal lány, aki azóta egy face­bookos csoportban tartja a kapcsolatot az osztálytársakkal. Ez persze a nem hivatalos változat, hiszen a digitális oktatás keretében egyébként mindennap „találkoznak” a virtuális térben. Ám ez kevéssé pótolja a személyes jelenlétet, s ugyanez a helyzet a tanítás esetében is. Andinak jobban „ül” az anyag, ha közvetlenül látja és hallja a tanárt, nem csak interneten keresztül tud érintkezni vele. Az otthoni tanulás amúgy megy neki, csak az a rossz benne, hogy sokat ül a gép előtt.

Lényegében ismételnie kell, mert a tananyaggal időben végeztek.

Ezen a tavaszon nem lesz bolondballagás a fehérvári belvárosban, nem dobja fel vidám diákzsivaj a Fő utca reggeli hangulatát, ahogyan a ballagások is elmaradnak – a középiskolákban legalábbis biztosan. Két diák – köztük a fotón látható Kneifel Andrea – arról mesélt, hogyan élik meg ezeket a napokat, s azt, hogy most elmarad a ballagás is.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Andi néptáncol is, de most ezt is otthon, a négy fal között kell megoldania.

Oktatója, Majoros Róbert mindig tölt fel átnézendő videókat, ám a próbák elmaradnak, így Andi már a futásra is ráfanyalodott, enyhítendő a mozgáshiányt. Az ottani Alba Regiá-s közösség is hiányzik azonban neki. A ballagás elmaradása miatt nem annyira szomorú, bár valóban jó lett volna ezzel lezárni hivatalosan a négy gimnáziumi évet, hiszen ez is egy ünnep.

A bankettet június végére tervezték, s most nagyon úgy tűnik, hogy az sem lesz.

Az osztályfőnökük azt javasolta, hogy helyette akkor, amikor már rendeződik a helyzet – akár szeptemberben –, jöjjenek össze néhány tanárral és az osztállyal, s akkor zárják le közösen a gimnáziumi esztendőket.

Ez járható útnak és jó ötletnek tűnik – fűzte hozzá Andrea, aki most – több ezer társához hasonlóan – az érettségire készül.

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI nyolcadik osztályos tanulója, Radics Dorka Hiromi kifejezetten sajnálja, hogy előreláthatóan nem tudnak elballagni.

Cisztercisek tavalyi búcsúja. A ballagás idén várhatóan elmarad, ám ha így lesz, a tanárok és a végzős diákok bizonyára megpróbálnak alternatív megoldást keresni
Fotó: FMH-archív (Fehér Gábor)

Ő máshol kezdi meg a középiskolai tanulmányait, ezért ez volt az utolsó év az osztálytársakkal. Amióta otthon van, különféle netes formákon tartja a kapcsolatot a többiekkel, ami egy picit pótolja a hiá­nyukat. Azt is fájlalja, hogy sok közös utolsó élményről maradnak le, hiszen a hátralévő hónapokban mentek volna még osztálykirándulásra is. Most aztán eljött az az időszak, amikor nagyon hiányzik számára az osztály és a tanárok is. Ám az némi vigaszt nyújt Dorka számára, hogy ha úgy alakul, akkor osztályfőnökük tervei szerint valahogyan mégis bepótolnák a ballagást – ám egyelőre nincs konkrétum.

Pedagógusokat kérdezve ők is hasonló érzésekről számoltak be. Igaz, hogy az online tanítás módszereit mára nagyjából kitapasztalták, bejáratták, ám ezt nem lehet összehasonlítani azzal, amikor szemtől szemben, személyesen adhatják át a tudást a diákoknak. Mindenki halad azonban, s ebben a helyzetben azt tartja szem előtt, hogy az egészség megmaradjon.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ a témával kapcsolatban úgy nyilatkozott: az általános iskolai ballagás nem központilag szervezett rendezvény, ezért időpontjáról az iskolák szabadon dönthetnek. A veszélyhelyzetre való tekintettel azonban a kormány tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelt el. Ameddig a veszélyhelyzet fennáll, addig iskolai rendezvények megszervezésére nem kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában