Zarándokok fogadója

2020.06.23. 11:30

A Magyar Szent Család kultusza mindig jelen volt Székesfehérváron

November 14-én, a Magyar Szent Család ünnepség részeként nyitja meg kapuit az Egyházmegyei Múzeum Lakatos utcai, új, még most is épülő látogatóközpontja.

Majer Tamás

Munka előtti megbeszélés a Lakatos utcai látogatóközpont előtt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról már beszámoltunk, másfél milliárdos uniós forrásból hozza létre a Székesfehérvári Egyházmegye a Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokutat, ennek lesz a központja az új egység, a látogatóközpont. Maga az Egyházmegyei Múzeum is e forrásból újult meg, ahogy a Püspöki Palota most folyó reno­válására is ebből futja.

– Amikor 2011-ben megjött a Boldog Gizella-ereklye Passauból, érezni lehetett, hogy valami megváltozott. Volt előtte és lett utána, ez vízválasztó volt – emlékezett vissza Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója. 2011-ben vált teljessé Székesfehérváron a Magyar Szent Család.

– Szent Imre a legenda szerint itt született, Szent István itt építtette fel azt a templomot, amit ő saját maga temetkezési helyének szánt – fűzte tovább Smohay. – Székesfehérvár fontos kapcsolódási pont volt az életükben. Vegyük példának a koronázási palástot! Az egy tárgyi bizonyíték erre, mind a hárman szerepelnek rajta, és Fehérváron készült – mondta.

Munka előtti megbeszélés a Lakatos utcai látogatóközpont előtt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A múzeumigazgató arról is beszélt, a szent király és fia, illetve a Magyar Szent Család kultusza eddig is – mindig is – jelen volt Székesfehérváron. Volt, hogy csak mint egy búvópatak, úgy folydogált… no, ennek adnak most medret: hadd folyjon, hadd áradjon!

A zarándokút állomásai, települései Vértessomló, Bodajk és Székesfehérvár lesznek. A koronázóvárosban a látogatóközpontba érkeznek meg a zarándokok, érdeklődők, az épületben interaktív kiállítás mutatja be a Magyar Szent Családot és kultuszát. A vendégek az új épületen, eme új városkapun át léphetnek be a Püspöki Palota kertjébe, s megtekinthetik a palotát is, majd a téren áthaladva, a múzeumot. A múzeumi látogatás az ereklyéknél – Szent István fejereklyéjénél, Szent Imre ujjcsont-ereklyéjénél és a már említett Gizella-ereklyénél – végződik. Felújítását követően a székesegyház is része lesz a különleges programnak, s természetesen a többi belvárosi templom szintén.

– Mi most a lehetőségét teremtjük meg, hogy fogadni tudjuk a zarándokokat, hogy ez majd hogyan formálódik, azt az élet hozza, mi is próbálunk majd alkalmazkodni az igényekhez – tette hozzá az igazgató. – Az igények között van az étkezés, a szállás, utóbbit a Szent Gellért Hotel zarándokszállásán, előbbit a múzeum épületében működő konyha révén tudjuk biztosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában