Koronavírus Fejérben

2020.06.19. 07:00

Szükséges levonni a tanulságokat a járványhelyzetből

Az egyes ágazatok vezetői kerekasztal-beszélgetés keretében osztották meg egymással és a közönséggel az elmúlt néhány hónap tapasztalatait, és azt, hogy a járvány milyen változásokat indított el, mire készülhetnek a jövőben a különböző szakterületeken.

Héjj Vivien

Kulcsár Szilvia: A digitális oktatás nagy fejlődésen ment keresztül

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vírushelyzet minden szegmensre hatással volt, akár pozitív, akár negatív értelemben. A vélemények és a tapasztalatok természetesen megoszlanak, egy dolog azonban biztos, minden szektor sokat tanult a mögöttünk álló nehéz hónapokból, a megszerzett tudás pedig a jövőben is kamatoztatható. A városházi kerekasztal-beszélgetés fő témájaként az emberi magatartás és hozzáállás változását vitatták meg a jelenlévők. A eseményt Veres Richárd, a Prosperis Alba tudományos konzulense moderálta.

– Az elmúlt időszak a kihívások mellett nagyon sok tanulságot is hozott, amit érdemes levonni egyéni, szervezeti és közösségi szinten is. Bár jogi értelemben a veszélyhelyzeten túl vagyunk, de nem vagyunk túl a járványon. Nagyon sok olyan veszélyforrás van még, amire fel kell készülnünk – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester, aki kiemelte, a városi szervezetek együttműködése nagyon sokat segített a veszélyhelyzet idején, hiszen ez mindenkinek új állapot volt. Mint mondta, egy nagyon izgalmas, fárasztó és egyben tanulságos időszakon vagyunk túl társadalmi és gazdasági tekintetben egyaránt. Hozzátette, az előző évek azonos időszakához képest Fehérváron a 2020. eleji halálesetek száma kiemelten kevés volt. A vállalkozói szféra véleménye is helyet kapott a beszélgetés során.

– A gazdasági szféra sem tudott erre a helyzetre előre felkészülni. Nagy segítséget nyújtott a kamara, mert a fiatal vállalkozók együttesen készülhettek a nehéz élethelyzetre. A dolgozóink egészségvédelme érdekében mi is rövid idő alatt áttértünk a home office-ra, ami informatikai cégként nem jelentett számunkra nagy kihívást – mondta Minárovits Márton, az Albacomp RI Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, reméli, hogy a járvány nehezén már túl vagyunk, de számít egy újabb hullámra, ami az eddigi tapasztalatok birtokában remélhetőleg kevésbé érinti a gazdaságot.

Kulcsár Szilvia: A digitális oktatás nagy fejlődésen ment keresztül
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az oktatási intézmények képviseletében Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója és Mezőszentgyörgyi Dávid, a Corvinus Székesfehérvári Campusának rektori megbízottja voltak jelen a beszélgetésen. A középfokú intézményeknek is gyorsan kellett reagálniuk az eseményekre, így elsődlegesen a veszélyhelyzet kihirdetését követően egy szombati értekezlet keretében gondolták át az oktatási lehetőségeket. Kulcsár Szilvia főigazgató kiemelte, a digitális oktatás nagy fejlődésen ment keresztül. Ebben az időszakban felértékelődött a kapcsolattartás, és fontos szerepet kapott a segítségnyújtás is. A jövőre nézve elmondta, akár az eltolt munkarend is járható út lenne, eszerint az intézményi oktatás – ahol lehetőség lenne rá – a megszokottnál későbbi időpontban kezdődne.

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelte, az egyetem számára nem volt új keletű a digitális oktatás, ám így is sok pluszmunkát igényelt a tantárgyi menetrendek átdolgozása. A jövőbe tekintve elmondta, az általa íratott zárthelyi dolgozatok a mostantól véglegesen átkerülnek az online térbe.

Az esemény meghívott vendége volt Szincsák Attila is, a Denso Gyártó Magyarország Kft. kereskedelmi és gazdasági igazgatója, aki úgy fogalmazott, a céget nem érte váratlanul a járvány, hiszen az ázsiai érdekeltségek miatt felkészültek az esetlegesen bekövetkező vírushelyzetre. A 3-4 hetes leállás elég volt ahhoz, hogy a dolgozók megtanuljanak együtt élni a kialakult helyzettel. Az újabb hullám berobbanását még felkészültebben fogadná a vállalat.

A beszélgetésen továbbá részt vett Bóka Viktor jegyző és Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában