Ajándéktárgyakkal is készültek

2020.06.08. 07:00

Trianonra és Endresz György pilótára emlékeztek a hétvégén Száron

A rendezvényen részt vett a világrekorder óceánrepülő Németh Zsigmond.

Héjj Vivien

Az ajándékot Németh Zsigmond adta át a gyermekeknek Fotó: Kricskovics Antal / FMH

Rendhagyó megemlékezéssel tisztelegtek Trianon és az összetartozás napja alkalmából Száron szombat délután. A Kálvária dombon elhelyezett emlékműhöz szép számmal érkeztek a településről. Az eseményen méltóképp emlékeztek Endresz György pilótára és Magyar Sándor navigátorra, akik „Justice for Hungary”, azaz Igazságot Magyarországnak elnevezésű kisrepülőgépükkel 1931-ben átrepülték az Atlanti-óceánt. Végül az üzemagyag-ellátás problémája miatt Bicskétől nem messze, Felcsút határában kényszerleszállást hajtottak végre.

– A mottónk az, hogy összetartoztunk és Trianon után is összetartozunk. Ezt az egymásra utaltságot szeretnénk most is kifejezni azzal, hogy megemlékezünk a hős pilótákról, akik 1931-ben átrepülték az óceánt és felhívták a világ figyelmét arra, hogy ez a helyzet tarthatatlan, a Kárpát-medence népei összetartoznak. Nem lehet őket széthasítani, egymással szembe állítani, mert ez nem vezet semmi jóra – fogalmazott beszédében Németh Norbert, a település polgármestere.

Az ajándékot Németh Zsigmond adta át a gyermekeknek Fotó: Kricskovics Antal / FMH

Az eseményre meghívott vendégként érkezett Németh Zsigmond óceánrepülő, a Szent György Lovagrend tagja, aki az óceánrepülés ötvenedik évfordulóján, 1981-ben Krug Lászlóval szintén átrepülte az Atlanti-óceánt. A teljesítményről mégis kevesen tudnak, hiszen annak idején nem kaphatott nagy nyilvánosságot.

– 1981-ben még nehéz volt Amerikából ide berepülni. Így visszanézve, Endresz György és Magyar Sándor hatalmas tettet hajtottak végre, hiszen fel akarták hívni a világ figyelmét arra, hogy ami velünk történt 1920. június 4-én, az igazságtalan és soha el nem felejthető – fogalmazott Németh Zsigmond.

 

Az emlékezés megkoronázásaként a szári pilóta, Nagy Jenő tett néhány tiszteletkört a domb felett és repülés közben rádiótelefonon keresztül üzent a jelenlévőknek, akik csodálattal nézték, ahogy fejük felett a tiszteletadás jelképeként köröz a kisrepülő. A részt vevő gyerekek az alkalomra készített kulcstartókat is hazavihettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában