A régebb óta fiatalok nosztalgiáztak, a kisebbek szájukat tátották

2020.07.06. 07:00

Minden sínen volt! Előttünk húzott el a pöfögő történelem

Figyelem! Figyelem! Gőzös érkezik Budapest felől a székesfehérvári vasútállomásra!

Szanyi-Nagy Judit

Nem Kanizsára ment a gőzös, hanem Tapolcára, s onnan vissza Balatonfüredre. Így a székesfehérvári vasútállomásra érkezők július 4-én, szombaton csupán egyszer pillanthatták meg a nagy, fekete színű, feketét pöfékelő gőzöst. Többen érezték, hogy történelmi ez az alkalom: a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. által szervezett retró hétvégére sokan fényképezőgéppel, kamerával a nyakukban érkeztek. Ők további nosztalgiavonatokat is láthattak!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy újabb indok, amiért azt mondhatjuk, Fejér megyeszékhelye ideális helyen fekszik: a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. szervezésében retró hétvégét tartottak a Székesfehérvárt is magában foglaló észak-balatoni vonalon.

Szombat reggel tömegek örökítették meg a gőzmozdonyt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Apu! Nézd azt az új vonatot! – mutatta az irányt felmenőjének a hatéves Léna. – Dehogy új! – kontrázott az apuka. – Piszkosul régi, százötven éves is van az! – nyomatékosította és csillogtatta meg tudását Balázs. A székesfehérvári család négy fővel mutatta meg magát: az édesapa három kisgyermekkel érkezett a vasútállomásra szombat kora reggel. Látszott, hogy alapvetően nem utazni vágynak: a szülő nyakában fényképezőgép lógott, fő témájuk a vonattörténelem volt, amelynek most egyben szemtanúi is lehettek.

A Nohab színe és formája egyaránt a régmúltat idézi – sokak kedvence ez a mozdony
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kora reggeli órákban kétségkívül a Bivaly vagy Nurmi becenéven ismert 424-es gőzmozdony volt a legnagyobb látványosság, amely a Kőbánya-Kispestről induló, sötétkék, vékony csíkos kocsikból álló Tekergő gyorsvonatot továbbította Székesfehérvár és Tapolca között.

Nem Kanizsára ment a gőzös, hanem Tapolcára, s onnan vissza Balatonfüredre. Így a székesfehérvári vasútállomásra érkezők július 4-én, szombaton csupán egyszer pillanthatták meg a nagy, fekete színű, feketét pöfékelő gőzöst.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hiába volt korai hétvége e vonat érkezésekor, tömegek gyűltek össze fényképezőgéppel, tablettel és kamerával a kezükben, hogy a hatalmas pöfögést megörökítsék maguknak s az utókornak. Még a szerelvényekben ülők is meglesték és eszközeikre rögzítették az indulás pillanatát!

 

A gőzmozdonyon kívül olyan nosztalgiamozdonyokat is láthattak az emberek, mint a – gyári fényezésre visszafestett – Csörgő, a közforgalomtól húsz éve elbúcsúzott Nohab, vagy a Szergej becenéven elhíresült dízelmozdony. Utóbbi korábban, a nyári szezonban rendszeresen látható volt személyvonatok élén. S ugyanitt újjáfestve, mégis retró hangulatot árasztva jelent meg a Púpos becenévre hallgató M40-es is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában