Kübelspritze, azaz puttonyfecskendő

2020.07.25. 07:25

Tűzvédelmi bemutatót láthattak a Bregyóban táborozók

Tűz­oltó-bemutatót láthattak péntek délelőtt a Bregyó-közi Sportcentrum területén működő Napraforgó Városi Napközis Tábor érdeklődő lakói.

Sági Zoltán

A célzógyakorlat élményszerűvé tette a foglalkozást

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Varga Lajos, a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató-Mentők Alapítvány vezetője a helyszínen elmondta: a gyerekek szívesen látogatják az általuk rendezett bemutatókat, ahol ügyességükről is számot adhatnak. A tegnapi bemutató is vízsugaras célzógyakorlattal kezdődött. A résztvevőknek időre kellett három palackot ledönteniük talapzatukról a tömlő célra tartásával. Miközben a víznyomásról a pumpás „Kübelspritze”, vagyis a puttony­fecskendő gondoskodott. Ennek működtetése, azaz a megfelelő nyomás biztosítása azonban az alapítvány tagjainak közreműködését igényelte. Az „idős hamutiprók”, ahogy Varga Lajos mosolyogva magukra hivatkozott, összetartó csapatot alkot.

A célzógyakorlat élményszerűvé tette a foglalkozást
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Perpetum 2017 óta működik, alapítványi formában, miután a Fehérvári Tűzoltó Egyesületből érkezett nyugdíjas korú tagok az aktív tűzoltói feladatoktól eggyel hátrébb léptek. Már nem vo­nulnak, de feladatot így is bőven találnak, például a felnövekvő nemzedékek tűzvédelmi oktatása terén. A pénteki bemutatónak is kötelező része volt annak demonstrálása, hogy a serpe­nyőben lángra lobbanó olaj oltásának mi a szakszerű módja. S ellenkezőleg: milyen tragikus következményekkel járhat, ha valaki vizet löttyint az égő edényre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában