Covid-19

2020.10.15. 17:30

Magyarok jelentik: súlyosabb a helyzet, mint az első hullám idején Angliában

Molnár Bálint áprilisban az elsők közt volt, aki beszámolt nekünk az angliai helyzetről. Most ismét mesélt tapasztalatairól.

Elekes Gergő

Bálint szerint a maszkban ezető sofőrök gyakorinak számítanak az országban

Fotó: Molnár Bálint

A 30 éves fiatalember 2013 óta él a szigetországban, egészen pontosan Londonban, ahol egy 75 intézménnyel rendelkező gyorsétterem alkalmazottja.

– Valószínűleg most leszek elbocsájtva a koronavírusnak köszönhetően. A 75 üzletünkből ugyanis 25-öt nem tudunk kinyitni, mivel ismét a home office van érvényben az irodai dolgozók esetében, így nem igénylik a szolgáltatásunkat. Külön pikáns, hogy a jövő héten érném el az ötödik évfordulómat a cégnél, ami nem kevés bónusszal járna a fizetésben, de úgy néz ki, hogy ezt már nem fogom megtapasztalni – kezdte meg beszélgetésünk hangulatát rögtön megalapozva Bálint, aki az interjú készítése után nem sokkal meg is erősítette korábbi érzését, több száz munkavállalójától vált meg a cég, beleértve a magyar fiatalembert is.

Megtudtuk, hogy a világ számos pontjához hasonlóan Nagy-Britanniában is megjelentek a vírustagadók, nem ritkák a tüntetések sem. Az utcákon látszólag nyoma sincs a vírusnak, tudósítónk szerint ugyanis szinte minden nyitva van, az éttermek éjjel-nappal rettenetesen forgalmasak (épp ezért különleges helyzet, hogy Bálint munkahelyénél ekkora a home office-miatti kiesés). Az éttermekben, kocsmákban mobilapplikáción keresztül kell ételt, italt rendelni, amíg még lehet, a legfrissebb információk szerint ugyanis bizonyos régiókban, főként Anglia északi részén várható, hogy az összes vendéglátóipari-egységet, bevásárlóközpontot, edzőtermet bezárják.

Bálint szerint a maszkban ezető sofőrök gyakorinak számítanak az országban
Fotó: Molnár Bálint

Boris Johnson miniszterelnök elmondta, az ország teljes lezárására nem szeretnének visszatérni, helyette az országot közepes, magas, nagyon magas Covid-veszélyességi zónákra bontják fel, mely területek saját szabályrendszerek szerint működnek. A legveszélyeztetettebb területeken élőknek például tilos a saját házukon vagy kertükön kívül találkozni barátaikkal, távoli rokonaikkal. A brit vezetés úgy gondolja, hogy ez a lokalizált rendszer a legjobb módszer a járvány idejére arra, hogy mind az iskolák, mind a gazdaság egy bizonyos része működjön akkor is, amikor az ország másik fele épp lezárásra kerülne. Johnson hozzátette, további 1 milliárd fontnyi anyagi támogatást nyújt az állam az angol helyi hatóságoknak, a nagyon magas Covid-veszélyességi zónák pedig még több anyagi támogatásra számíthatnak.

Az NHS (brit népegészségügy) egy applikációt is kifejlesztett, ami jelez, ha Covid-fertőzött ember halad el mellettünk
Fotó: Molnár Bálint

Egy-két szupermarketnél olyan beléptetőrendszert találtak ki, hogy közlekedési lámpákat állítottak a bejárathoz, ha a jelzés zöld, akkor beléphet a vásárló az épületbe, ha viszont piros, akkor a lámpa váltásáig várakoznia kell az épület előtt. Az ingatlanpiac is küzd a vírussal, Bálint szerint ugyanis a lakbérárak hatalmasat zuhantak.

Molnár Bálint 2013 óta él Londonban
Fotó: Molnár Bálint

És hogy valóban kitaláció-e a vírus, azt bizonyítsák a számok: tavasszal, a lockdown, azaz a karantén idején naponta ötezer új fertőzöttet regisztráltak, ez a szám most a háromszorosa, naponta tizenötezer új esetről számolnak be a szakemberek.

A Fejér megyei legfrissebb koronavírus-hírekért pedig itt követheti!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában