A járványhelyzet idején is igyekeznek pályázati forrásokat találni

2020.10.21. 17:30

Úrhidai útfelújítás: a Kossuth utca felső következik

Az önkormányzat azért dolgozik, hogy Úrhida élhető, mindenki számára szerethető, vállalható település legyen, olyan falu, amely közös ügyünk, közös felelősségünk és közös örömeink forrása – hangsúlyozta Bognár József polgármester a közmeghallgatáson.

V. Varga József

Folynak a munkák a Kossuth utca felső szakaszán

Fotó: önkormányzat

A közmeghallgatás egyik jelentős témája a fejlesztés, az útfejlesztés volt, Bognár József polgármester mindezt külön is összefoglalta érdeklődésünkre.

– A 2010-től 2014-ig tartó ciklus során sikerült az iskola kivételével azokat az intézményi fejlesztéseket megvalósítani, amelyeket terveztünk, közösségi tereink is sorban megszépültek. Az elmúlt öt év során így aztán nagyobb hangsúlyt tudtunk fektetni belterületi úthálózatunk fejlesztésére – emelte ki.

Három éve két ütemben elkezdődött a lakosság által már évek óta jogosan elvárt belterületi útfelújítási program. Az első ütemben csaknem 3 kilométer zúzalékos belterületi út (a Petőfi, Harangvirág, Orgona és Kertalja utca, valamint az Arany János utca egy szakasza) kapott aszfaltborítást. A második ütemben a Kossuth utca alsó szakaszán befejeződött a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer és a járda építése. A harmadik ütemben, 2018-ban 2 kilométernyi út (a Kőbányai és az Újszőlők utca egy-egy, illetve az Arany János utca több szakasza) kapott aszfaltborítást.

A múlt évben összességében 3 kilométeres hosszban aszfaltborítást kapott a Mandula, Szegfű, Pirosalma, Platánfa és a kis Jókai utca.

Még szintén tavaly a tömegközlekedéssel érintett Kossuth és Dózsa utca mentén új utcanévtáblákat helyeztek ki.

– Nagy örömükre szolgált, hogy a Magyar falu programban felújították az úrhidai bekötőutat, s így biztonságosabbá vált a közlekedés a településtáblától a körforgalomig – tette hozzá a faluvezető.

A múlt év októberére elkészült az Arany János utcai szabadidőpark fejlesztésének harmadik üteme, a felnőttfitneszpark telepítése.

2018-ban a Leader közösségi célú fejlesztések keretében nyújtottak be pályázatot a park továbbépítésére. Pályázatuk támogatásban részesült, a csaknem 5 millió forintos támogatásból a 70 négyzetméteres, eséscsillapítóval ellátott területre nyolc eszközt tudtak telepíteni. A képviselő-testület az elnyert eszközök mellé saját forrásból további hat csuklós parkfitneszeszközt rendelt, szélesítve mindezzel a választékot. Szintén a múlt évben egy szabadbattyáni cég felajánlásaként tetszetős szelfiponttal is gazdagodott a falu.

Folynak a munkák a Kossuth utca felső szakaszán
Fotó: önkormányzat

– Bár az elmúlt öt év során több jelentős fejlesztést is sikerült megvalósítanunk, maradéktalanul mégsem lehetünk elégedettek. Sajnálatos módon két beruházás kivitelezéséhez az elmúlt időszakban sem sikerült támogatást szereznünk. Az egyik, településünk régi álma, egy új iskola és tornaterem. Az engedélyezési szintű tervek már 2008 óta rendelkezésre állnak. A képviselő-testület szakértői vélemények csatolásával, több alkalommal is levélben fordult a tankerülethez, a térség országgyűlési képviselőjéhez és az Emberi Erőforrások Minisztériumához az intézményben található méltatlan közoktatási körülmények miatt. Sajnos az ígéreteken kívül továbblépést eddig nem sikerült elérnünk – folytatta a polgármester. – A másik nagy elmaradásunk a Kossuth utca felső szakaszának komplex fejlesztése. Már nyolc éve rendelkezünk jogerős építési engedéllyel, de a pályázatokon több alkalommal is forráshiány miatt elutasításra kerültünk. Az idei évben szerencsére sikerült kisebb előrelépést tennünk.

A grémium a veszélyhelyzet idején is igyekezett a település számára fontos beruházásokhoz pályázati forrást találni. Kiemelt prioritású fejlesztés a Kossuth utca felső szakaszának rekonstrukciója. A beruházás sajátossága, hogy a közterület teljes szélességét lefedi, kerítéstől kerítéséig tart. Csapadékvíz-elvezető csatorna, felette járda, valamint egy teljesen új út építését tartalmazza, így a költségvetése igen nagy, tervezői költségbecslés szerint mintegy 300 millió forint.

A faluvezetés látja, hogy a következő években nem lesz pályázat ilyen nagy forrás­igényű beruházás megvalósítására, ezért a testület úgy döntött, hogy a beruházást öt szakaszra bontja, és kis lépésekkel próbál előrejutni. Első szakasz: Cukrászda – Szegfű utca (270 méter). Második: Szegfű utca – kis Jókai utca (120 méter). Harmadik: kis Jókai utca – Platánfa utca (260 méter). Negyedik: Platánfa utca – Hársfa utca (260 méter). Ötödik szakasz: Hársfa utca – Dózsa utca (140 méter).

– Az első szakasz megvalósítására a Magyar falu programban, májusban adtunk be pályázatot, amely támogatásban részesültünk. A Cukrászda és a Szegfű utcai szakaszra elnyert 30 millió forintos támogatás mellett az önkormányzat 40 millió forint önrészt biztosított. Az első és a második szakasz szorosan összefügg, mert az első szakaszon, a kanyarban található buszmegállót, mivel balesetveszélyes, a hatóság előírásai szerint át kell helyeznünk a kis Jókai utca elé, a másik buszmegállóval szembe. Ezért a képviselő-testület vállalta a második szakasz építésének költségeit, és további 35 millió forintot biztosítottunk a korábbi évek megtakarításainak terhére. Folynak a munkák, a beruházás befejezése, ha az időjárás is engedi, november elejére várható – hangsúlyozta Bognár József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában