gond nélkül kihúzhatják a vírushelyzetet a faluban

2020.11.13. 17:30

Jó előjelek: stabil az anyagi helyzet Szabadegyházán

A szerdai rendkívüli szigorítások miatt többek között a testületi ülések és a közmeghallgatások sem tarthatók meg a településeken, így videó formájában osztotta meg a polgármester a lakossággal a faluval kapcsolatos tudnivalókat.

Korondy Tamás

Változások lesznek az intézkedésekben, ennek ellenére egy stabil jövőképet festett le a polgármester Szabadegyházán

Fotó: Önkormányzat

Lakossági tájékoztatót tartott Egriné Ambrus Andrea a képviselő-testület feladat- és hatáskörébe tartozó polgármesteri döntésekről. Ide tartoznak a településfejlesztési eszközök, az energetikai támogatási kérelmek, beszámoló a költségvetés helyzetéről. Szó esett a közlekedésbiztonság fejlesztéséről a lakótelepen és a „Tisztítsuk meg az országot!” pályázat benyújtásáról is.

– Az állami főépítész kérte, hogy a hatályos terv szerinti jelentős, fel nem használt területeket csökkentse az önkormányzat. Javasolta, hogy a szeszgyár melletti lakott területet településközponti vegyes területfelhasználásból lakóterületbe sorolják, valamint azt is, hogy a mezőgazdasági területen ne lehessen lakóépületet építeni. Az önkormányzat a rendelkezési javaslatokat változatlan formában elfogadta, így a javaslatok alapján Szabadegyháza helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről új önkormányzati rendeletet alkottunk – mondta el a vezető a tájékoztatóban, majd az idei év harmadik negyedéves költségvetésével folytatta.

– A 2020-as évi költségvetés helyzetéről összefoglalva elmondható, hogy az elvárt szinthez képest túlteljesültek a költségvetési sorok, ugyanakkor a kiadási előirányzatok teljesítéséről elmondható, hogy alulteljesültek. A csökkenés fő oka a kialakult járványügyi helyzet, hiszen szinte minden tervezett program, rendezvény, partnertelepülési és iskolai kirándulás, program elmaradt. Egyrészről az itt képződő megtakarítás, másrészről a bevételi többlet teremtette meg az alapját annak, hogy az év során megvásárolták a Nedeczky-Griebsch kastély épületét és a hozzá kapcsolódó területet, az egyéb jogokkal együtt.

Változások lesznek az intézkedésekben, ennek ellenére egy stabil jövőképet festett le a polgármester Szabadegyházán
Fotó: Önkormányzat

Az önkormányzat pályázatot nyújtott be az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az országot!” program keretében.

– Szabadegyháza a lakosságszáma alapján 3 millió forintra pályázhat. Ezzel egy időben közlekedésbiztonsági fejlesztésekről is döntöttünk. A panelházak között évek óta probléma a személygépjárművek parkolása, az ott lakók közül sokan az épületek körüli zöldterületen tárolják a gépjárműveket, emiatt sok probléma merül fel az önkormányzat tulajdonában álló közterületen. Sok esetben lehetetlenné válik a zöldterület karbantartása; volt rá példa, hogy az autótulajdonos azt mondta, nyírják körbe, ő nem áll arrébb az autójával – tette hozzá a polgármester. – A másik probléma, hogy a gépjárművek a parkolással tekintélyes méretű kátyúkat, gödröket képeznek, amelyek miatt szintén problémás a fű lenyírása, ezenkívül balesetveszélyes is – véleményezte Egriné a helyzetet, éppen ezért ismertette az új szankciókat ezzel kapcsolatban a településen.

– A testületi tagokkal úgy döntöttünk, hogy várakozni tilos táblákat helyezünk ki a hamarosan elvégzendő útfelfestések alkalmával. Vörössel jeleznénk azt a területet, amelyre ez érvényes lenne. A kiszállás-beszállás, illetve a ki- és bepakolás idejére szabad megállni a házak bejáratához közel, ám ezt követően nem lesz lehetőség a jelzett szakaszokon a gépjárművel parkolásra – fogalmazott a vezető, majd azzal zárta, hogy legközelebb hasonló tájékoztatót december elején tesznek majd közzé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában