Koronavírus Fejérben

2020.11.18. 17:09

Szociális támogatás, parkolás és bérlet – Cser-Palkovics András tájékoztatója

Cser-Palkovics András legfrissebb, szerdai Első Kézből Fehérvár tájékoztatóját közöljük.

feol.hu

Básthy Béla polgármester, maszkok kézbesítése kőszegi polgároknak, Köszeg 20200402, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Vas Népe / Unger Tamás

Szociális támogatások

  • 2021-ben is biztosítja az önkormányzat az 5 000 forintos támogatást a 65 éven felüli fehérváriaknak. A támogatás naptári évente egy alkalommal adható, de a jövő évre vonatkozó igényeket december 1-jétől már be lehet adni, azzal, hogy annak folyósítása legkorábban 2021. január hónapban válik lehetségessé. A támogatást változatlanul a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Ügyfélszolgálatán (Székesfehérvár, Kossuth Lajos utca) személyesen vagy postai úton vagy elektronikus úton (Ügyfélkapu regisztrációval a http://epapir.gov.hu/ weboldalon) kell igényelni.
  • Minden 2020. január 1-jén vagy azt követően született székesfehérvári kisgyermek és családja számára megemelik a születési támogatást 20 000-ről 50 000 forintra. Az erről szóló rendelet 2020. december 1-jén lép hatályba. Mivel a támogatás megemelése visszamenőleges hatályú lesz, ezért azok a családok, akik 2020-ban igényelték a támogatást, számukra a 30 000 forintos különbözet 2021. január 1. és március 31. között kerül kifizetésre – az általuk erre vonatkozóan benyújtott kérelem alapján. Azok is igényelhetik a támogatást, akik 2020-ban jogosultak lettek volna rá, de azt eddig nem vették igénybe, ők ezt egy összegben fogják megkapni. Az érintettek nyújtsák be az erre vonatkozó kérelmüket, december 1-je után. A családok ezen összeget bármilyen célra felhasználhatják. A támogatást változatlanul a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Ügyfélszolgálatán (Székesfehérvár, Kossuth Lajos utca) személyesen vagy postai úton vagy elektronikus úton (Ügyfélkapu regisztrációval a http://epapir.gov.hu/ weboldalon) kell igényelni.
  • Az időseknek nyújtott támogatás és a születési támogatás igénybevételére is a székesfehérvári állandó lakóhellyel rendelkező személyek jogosultak.
  • Legalább 30 napra a vezetékes internetszolgáltatás ingyenes lesz minden érintett diáknak és tanárnak, aki az online oktatásban részt vesz. Ezt az igényt a szolgálató felé kell jelezni, és a decemberi számlában fogják ezt jóváírni.
  • Bérletvisszaváltás

    Ingyenesen használhatják a közösségi közlekedést az egészségügyi dolgozók és a középiskolás diákok. A jogosultságokat munkáltatói igazolás, diákok esetében a diákigazolvány bemutatásával lehet igazolni, ezen igazolás, illetve igazolvány felmutatásával és a megváltott bérlet átadásával egyidejűleg a következő bérlet vásárlásánál – havi bérlet esetében félhavi, negyedéves esetében pedig másfél havi arányban – számítjuk be a korábban megváltott bérletet. Ezért kérjük, hogy a következő vásárlásig őrizzék meg és vigyék magukkal bérleteiket!

    Ingyenes parkolás

    Az ingyenes parkolás megszüntetésére nincs lehetősége az önkormányzatnak, ez országos intézkedés. De a korábban megváltott parkolóbérletek érvényessége az ingyenes parkolási időszak hosszával arányosan meg fog hosszabbodni.

    További aktuális információk

  • Az önkormányzati fenntartású óvodákban és bölcsődékben dolgozók számára az év utolsó negyedévére ismét biztosítják a cafetériát. Ezzel a béren kívüli juttatással is szeretnék elismerni a rendkívüli körülmények között végzett munkájukat.
  • Nagyon fontos fejlesztésről döntött a kormány: megvan a költségvetési fedezet az „Auchan-körforgalom” fejlesztésére, a létkérdésnek számító bővítésre
  • A járványidőszak miatti gazdasági visszaesés iparűzési adó csökkenést okozott, ami a város működési lehetőségeit is jelentősen befolyásolja.
  • Az önkormányzat lehetőségeihez mérten minden évben támogatja a Fehérvári Állatotthon és a többi, a városban is állatvédelmi és állatmentő tevékenységet folytató civil szervezetet. Különösen fontos ez ebben a járványidőszakban. Ezért most is támogatásban részesítik a HEROSZ, az ASKA és a FEMA szervezeteit, és így az általuk végzett tevékenységet. Kérem, aki teheti, adománnyal maga is segítse őket.
  • Már több mint 80-an kértek ellátásukhoz az önkormányzattól közreműködést. A telefonos szolgálat továbbra is működik: az idős, fogyatékkal élő vagy tartósan beteg személyek a (22) 537-651-es és a (22) 537-652-es telefonszámokon, illetve az [email protected] e-mail címen kérhetnek segítséget, ami munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között elérhető. Egyúttal várják azok jelentkezését is ([email protected]), akik a járványhelyzettel összefüggő önkéntes munkát szeretnének végezni.
  • A teljes bejegyzést itt olvashatják:

     

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában