Rendhagyó ünnepek állnak előttünk

2020.12.22. 11:30

Szűk körben, szeretetben karácsonyoznak a fehérváriak

Véghajrában az ünnepi készülődés. Az utolsó karácsony előtti hétvégén megkérdeztünk néhány járókelőt többek között arról is, miben lesz más számukra az idei karácsony. Tapasztalatunk azt mutatja, idén különleges meghittség járja át a családok életét.

Héjj Vivien

Kevesebben, de azért még el-elsuhantak az utolsó adventi hétvégén a belvárosban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi időszak idén nem csak az általánosan érvényben lévő korlátozások miatt rendhagyó. Sok családban van olyan személy, aki külföldön dolgozik és emiatt nem töltheti itthon az ünnepeket, így sok esetben kilométerek százai, vagy akár ezrei választják el egymástól azokat az embereket, akik eddig minden karácsonykor együtt fogyasztották el az ünnepi vacsorát és közösen ülték körbe a gondosan feldíszített fenyőfát.

Ez az ünnep most más lesz, sokaknak változtatniuk kell az akár több évtizedre visszanyúló hagyományokon. A vásárló-erőből azonban az utolsó adventi hétvégén sem volt hiány. Az áruházakban és a piacokon kígyózó sorok álltak, mindenki igyekezett beszerezni az ünnepi finomságok hozzávalóit.

Mi is útra keltünk, bejártuk Székesfehérvárt, és megkérdeztük a járókelőket, hogyan töltik az ünnepek előtti utolsó hétvégét, illetve milyen tervekkel készülnek erre a sok szempontból különleges karácsonyra.

Kevesebben, de azért még el-elsuhantak az utolsó adventi hétvégén a belvárosban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kulcsár Istvánné kérdésünkre elmondta, Németországban élő fia és unokája sajnos nem tudnak hazajönni az ünnepekre, ezért a hagyományos nagy családi ünneplés idén elmarad, azonban a másik fia hazalátogat, így együtt töltik majd a karácsonyt. Mint megtudtuk, ajándékkal főleg az unokáknak kedveskedik, a karácsonyfa pedig idén karácsonykor feldíszített fenyőágakból készül.

Kulcsár Istvánné főleg az unokáknak készül ajándékkal
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A családi kötelékeket a távolság sem tudja oldani. Tóth Istvánné kifejtette, lélekben idén is együtt ünnepel a család, de a rokonlátogatás most kisebb létszámú csoportokban történik.

– Nekem a karácsonyt mindig megelőzi egy elcsendesedés, lelassulás, befelé figyelés. Próbálom a külsőségeket is megtartani, de nem túlhangsúlyozni. Az ajándékokat már megvettem és készülődöm a sütés-főzésre – fogalmazott Tóth Istvánné.

Tóth Istvánné elmondta: lélekben együtt ünnepel a család
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egeresi Levente arról számolt be lapunknak, hozzájuk szombaton érkezett a fenyőfa és túl van már az ajándékok beszerzésén is. Mint mondta, nagyon várja az ünnepeket, így a fa feldíszítésére is sor került az utolsó adventi hétvégén. Habár négyen vannak testvérek, idén szűkebb családi körben ünnepelnek.

Egeresi Levente már feldíszítette a karácsonyfát
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egy fiatal párt is sikerült megkérdeznünk arról, hogyan töltik idén az ünnepi időszakot.

László Helga és Szabó Rezső online tartják a kapcsolatot
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Készülődéssel telik az utolsó hétvége, sütni fogunk, hamarosan pedig a karácsonyfát is megvesszük. Szűk családi körben, kettesben töltjük a karácsonyt, a szülőkkel online tartjuk a kapcsolatot – mesélt a tervekről László Helga és Szabó Rezső.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában