A kotró megérkezett, a hóesés várat magára

2020.12.30. 07:25

Csabdi egyre népszerűbb, tősgyökeres és beköltözött lakói igen szeretik

Különlegesen enyhe időjárásban helyezte üzembe az önkormányzat multifunkcionális munkagépét Huszárovics Antal polgármester és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos. Az egyszerűen traktornak nevezett jószágnak nagy hasznát veszik, maga a polgármester is ráül dolgozni vele, nem rest rá.

Zsohár Melinda

Huszárovics Antal polgármester (j) és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Falu Programban az idén összesen nyolcvan millió forintot nyertek három pályázaton, ebből az egyik tétel a tizenötmillióba kerülő többfunkciós traktor. A polgármester és a képviselő is kipróbálták, ilyen szép új gép felkelti a férfiak érdeklődését, s a politikusoknál sincs ez másképp, ismerték el a szerény avatáson. Még tíz fő sem tartózkodott a helyszínen, szemből egy csoport tekingélt a hivatal felé, a kultúrházban pedig egy másik kis csapat sürgölődött. Csabdi kis település, de nagy népszerűségnek örvend, ezt újra és újra megállapítjuk a tősgyökeres helybéli polgármesterrel, aki a hideglelős covidos év ellenére nyugtával dicséri a napot. Jó évet zártak.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Huszárovics Antal polgármester a géppróbán
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Korszerűsödik az óvoda, közművesítenek önkormányzati telkeket

A Magyar Falu Programban negyvennyolc milliót nyertek el az óvoda korszerűsítésére, s öt önkormányzati telek közművesítésére tizenöt milliót. A kibővített, korszerűsített iskola a büszkesége a falunak, s egyáltalán nem titok, hogy bölcsődét terveznek. Ugyanis nő a lakosság, beköltöző fiatalok vesznek meg minden telket, eladó házat. A polgármesteri hivatallal szemben álló kultúrházat az önkormányzat kifestette, így adott segítséget a szomszédságban működő csöpp vegyesboltnak, amely szerencsére kinőtte magát. Maszkban, kis létszámban rámolnak a kultúrház egyik traktusába, a nagyobb helyre, mert a pandémia idején sok helyütt felfedezték a lakosok a helyi kereskedők igyekezetét. Minden nap nem szaladnak bevásárlóközpontba, szupermarketbe, ha otthon is kapható alapvető élelmiszer, egyebek.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Falu Program és a kormányzati családtámogatási rendszernek megvan az eredménye, sok helyütt megállt a népességfogyás, másutt lassú növekedésnek indult, erősíti meg a két politikus – a miniszterelnöki biztos és a helyi vezető. A programon belül pályázhattak önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek, az önrész nélkül megcélzott támogatás nagy lehetőség Budapest közelében, s ilyen festői szépségű helyen, Bicskétől egy kőhajításnyira hatványozottabban érvényesül a tendencia. Alig öt éve legalább harminc-negyven üres ingatlan várt vevőre Csabdin, ma azonnal elkel minden, a legolcsóbb, szerény kis parasztháztól kezdve a nagy luxusingatlanokig, mert ilyenek is vannak.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Újabb beruházás

Tessely Zoltán ez alkalommal jelentett be újabb beruházást Csabdin, ami Vasztélypusztát is érinti. A sok számjegyű alsórendű 11117-es számú út a bicskei körforgótól, Csabdin átvezetve egészen Vasztélyig megújul, 8,3 kilométer hosszan. Mert Fejér megye északi csücskében a szépfekvésű Vasztély új virágkorát éli, noha korábban építési tilalommal sújtották, ma érthetetlen módon. Szerencsére az őslakosok, majd a beköltözők ezt másként gondolták, s igazuk lett. Az út előkészületeire fordítottak eddig 62,3 millió forintot, a kivitelezés összesen egy milliárd 375 millió forint tesz ki, összegez Tessely képviselő. Hamarosan kezdik az építést, 2022. májusában útavatót tartanak. A kedvező időjárás a kerékpárút további folytatását is lehetővé teszi, azzal sem kellett leállniuk, zárja a polgármester.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Még visszatérünk a Magyar Falu Programra, talán hétköznapi szempontok mentén, de nyilván az otthonteremtők is így gondolkodnak. Egy gyermekeket nevelő családban körülnéznek a szülők – akár a születési helyükről, akár költözésről van szó. Van óvoda, iskola? Járda? Egyéb szolgáltatás? Problémaérzékeny vezetők, önkormányzat? Szociológiai elemzésbe nem mennénk, az év végi „falujáráson” , a visszatekintésekben azonban így is vizsgálódunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában