helyreállítás

2021.01.28. 07:50

A bicskei templomtorony nem adta meg magát!

A megyés püspök távozását követően azonnal megkezdték a bicskei katolikus templom helyreállítási munkálatait. Az orgona mögötti falat feltárták, a boltövet gerendákkal alátámasztották. Nem bontanak semmit.

Zsohár Melinda

Veszélyesebb az épület állapota, mint azt gondolták

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A sekrestye mögötti kis gyülekezeti teremben ideiglenes munkaasztal, Iliás Károly a kollégáival végzi a templom feltárását. A Belvárosi Építő Kft. építésvezetője bevallja, a feladat nagy kihívás, a felmérések után látszik, hogy veszélyesebb az épület állapota, mint első pillantásra tűnt. Kívülről nézvést nem gondolnánk, hogy ennyire megrendült a főbejáratnál a szerkezete, s ezáltal a felette lévő negyvenhárom méter magas torony akár leomolhatna. Talán a kétszáz évvel ezelőtti építőmesterek nem álltak volna a helyzet magaslatán? Ezt határozottan cáfolja, megvédve a derék elődöket, annál is inkább, mert minimum kétszáz éven át állták a sarat a falak. Akkoriban nem tudtak olyan pontos méréseket végezni a talaj mélyén, s egyébként is mozgott valamelyest a föld. A szokványosan boltívnek nevezett formát boltövnek mondja szaknyelven Iliás Károly, s mutatja, hogy az eredeti boltöveket ismételt bolthajtással erősítették meg már annak idején a kórus fölötti részen.

Portálunkon többször tudósítottunk a bicskei Szentháromság katolikus templom veszélyessé nyilvánításáról. A Székesfehérvári Egyházügyi Hivatal szakértőket kért fel a megnyugtató megoldáshoz. A szentendrei székhelyű kft. kőmunkákat, restaurálásokat, műemlékek felújítását végzi nagy gyakorlattal. A püspökség negyvenmillió forint támogatást adott első ízben, majd Soltész Miklós egyházügyi államtitkár további kétszázötven millió forintnyi állami hozzájárulást jelentett be nemrégiben Spányi Antal megyés püspökkel és Tessely Zoltán országgyűlési képviselővel közösen.

Veszélyesebb az épület állapota, mint azt gondolták
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A néhány napja megkezdett kivitelezéskor a templom belső hajójában megfúrták az oszlopokat, amelyek stabilak és erősek. Pontosan lokalizálták, hol szorul javításra a szép épület, nem kell bontani sehol. Belül, a kisebb méretű Szent Sír mellett is feltárták a padozatot, elemelték az egyszerű, ládaszerű borítást róla, s láthatóvá vált a sírban nyugvó halott Krisztus teste, a feltámadás előtti állapotában. A kicsiny szobrot nem fenyegeti veszély, talán nem is lenne szükséges visszahelyezni a borítást, oly megható látvány. Az épületen kívül is leástak a fontos pontokon három méter mélységbe, biztos az alap, nincs vele tennivaló. Felállványozták az orgona mögötti falszakaszt, mutatja Iliás Károly, injektálják az orgona mögötti boltövet – a szerkezeti megerősítés mintegy öt hónapot vesz igénybe. Lesz olyan időszak, amikor hetventonnás daru és húsz–huszonöt építőmunkás dolgozik a Szentháromság templomon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában