Sok a kérdés

2021.01.05. 20:00

A Brexit és az újabb szigorítások árnyékában – Molnár Bálint mesélt az angliai helyzetről

Boris Johnson miniszterelnök hétfő este további szigorításokat vezetett be a koronavírus újabb, sokkal súlyosabb változata miatt.

Elekes Gergő

Egy távolságtartásra felszólító tábla Londonban.

Forrás: AFP

Fertőzőbb, mint valaha

A brit kutatók szerint a vírus legújabb mutációja 50-70%-kal nagyobb eséllyel fertőzi meg az embereket, mint a korábbi változatok. A lakosság biztonsága érdekében emiatt február közepéig súlyos szigorításokat vezettek be ismét a szigetországban, melyektől remélik, segítségükkel meg tudják akadályozni a Covid-mutáns gyors terjedését. Az új korlátozások egész Angliára egységesen vonatkoznak, szemben a korábbi, úgynevezett sávos rendszerrel, mely során az egyes országrészekben eltérő, helyi járványhelyzetnek megfelelő készültségi fokozatokkal operáltak.

A kormány ismét arra kéri a briteket, hogy maradjanak otthon, csakis a legszükségesebb esetekben hagyhatják el házukat. Ilyenek a bevásárlás, az egészségügyi vizsgálatok, a munkavégzés (amennyiben az semmikép sem végezhető otthonról), vagy az olyan extrém helyzetek, mint például a családon belüli erőszak. Emellett lehetőség van egyéni sportolásra (a szabadtéri testmozgást napi egy alkalomra kell korlátozni, és lehetőleg egyedül vagy maximum egy másik emberrel lehet végezni).

Az iskolákat február közepéig bezárják, online oktatás fog zajlani. Az óvodák nyitva maradhatnak, ellenben a szabadtéri sportlétesítményeknek szintén be kell zárniuk. Boris Johnson elmondta, a nyári vizsgák biztosan a megszokottól eltérő, valamiféle alternatív módon kerülnek lebonyolításra, ezen jelenleg is dolgozik a kormány.

Az élsport eseményeit (mint például az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League mérkőzései) zárt kapuk mögött meg lehet tartani.

Mint korábban már megszokhatták, ezúttal is Molnár Bálinthoz fordultunk helyszíni beszámolóért. A fiatalember elmondta, a jelenleginél komolyabb szigorításokat már nem nagyon lehetne bevezetni.

– Az élelmiszerboltok még nyitva vannak, de az elvitelre szakosodott éttermek jó része már bezárt.

Egy ilyen helyzetben kell szembenéznie az országnak a ténnyel, hogy 2021. január 1. óta már nem tagja az Európai Uniónak.

Molnár Bálint 2013 óta él Londonban
Fotó: Molnár Bálint

De mi a helyzet a Brexittel?

Bálint úgy látja, hogy jelenleg semmiféle változást nem hozott a hétköznapi életükben az unióból való távozás.

– A koronavírus sokkal inkább téma az országban, mint a Brexit. A hírekben néha egy-egy szó elhangzik róla, de egyelőre senki nem tud semmit, találgatások mennek. Ami biztos, Dover le van zárva, Magyarországra csomagokat küldeni sem tudok egyelőre, illetve majdnem biztos, hogy meg is lesz vámolva minden áru. Ugyan még csak szóbeszéd, de már olyat is hallottam, hogy mindösszesen csak 1 hónapot tölthetünk majd el Európában, és minden alkalommal pecsételni fogják az útlevelünket. Sőt, az sincs kizárva, hogy Amerikához hasonlóan itt is bevezetésre kerül a vízumrendszer. Az a baj, hogy egyelőre nincs semmi konkrét, korai még beszélni a dolgokról, pedig már most is el vagyunk késve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában