ÉVÖSSZEGZŐ

2021.01.01. 09:30

Fél évszázados botrány, eltűnt erdő, buszmegálló az otthona – Ezt olvastátok decemberben

Az év végéhez közeledve igyekszünk hónapokra lebontva összegezni, hogy mely cikkekre voltak a legtöbben kíváncsiak portálunkon.

feol.hu

Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

Összeállításunkból kihagytuk a közlekedési baleseteket, mert ellenkező esetben szinte kizárólag ebből kerülnének ki a top hírek.

1. Utcára kényszerült

A fedett buszmegállóban rendszerezve álltak az adományok, mikor meglátogattuk Lászlót. A felajánlott matrac és a plédek összehajtva sorakoztak a pad mellett, melyekből éjszakára fekvőhelyet alakít magának. László örömmel mondta el, hogy sok segítséget kap meleg ruha, forró italok és élelmiszer formájában is. Ezt az is jól mutatja, hogy amikor megkérdeztük, jelenleg mire lenne szüksége, csak annyit felelt, kevés aprópénzre, amiből rejtvényfüzetet tud venni magának.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/laszlo-otthona-egy-buszvaro-hogyan-kenyszerul-az-utcara-30-ledolgozott-ev-utan-4523320/

2. Kell a két kő- és egy homokbánya mellé gyorsforgalmi?

A 81-es út kiszélesítésének kérdése közel sem új keletű. Nagyjából 20 évvel ezelőtt szó volt egy olyan nyomvonal megépítéséről, amely a két falu között haladna és Magyaralmástól a 8-as út csomópontjába kötné át a 81-es utat. Ám az azóta eltelt években mind a két érintett település terjeszkedett – Iszkaszentgyörgyön például felépült a Márványkert lakópark –, így az eredetileg kinézett területen szűkebb lett a hely. A két település ma szinte összeér.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/81-es-ut-mashol-nem-lehet-atkotni-4517533/

3. Milleniumi emlékmű

Az ezeréves millennium lázában égett a megyeszékhely. Minden gondolkodója azon munkálkodott, hogyan lehetne legszebben, maradandóan megünnepelni 1972-ben az első magyar város ezredik születésnapját. Szocialista brigádok ígértek vállalásokat, még a lakásépítési programnak is ezer volt a kulcsszáma, szinte adta magát, hogy a Székesfehérvári Városi Tanács és az Állami Képző- és Iparművészeti Lektorátus pályázatot írt ki 1971 elején egy millenniumi emlékmű megalkotására.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szethasadt-a-fel-evszazados-botrany-es-megmutatta-igazi-arcat-4546855/

4. Volt, nincs

A megszokott tájon szinte az egyik pillanatról a másikra történt a változás, ezért sokaknak feltűnt a rendkívül gyors fakitermelés és annak eredménye, az üres terület. Dunaújváros önkormányzatának zöldfelületi ügyintézőjét kérdeztük az erdővel kapcsolatban.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-nagyvenyim-fele-tarto-ut-mellett-egy-het-alatt-eltunt-egy-erdo-4523308/

5. Magatartásból egyes?

A hetvenes éveiben járó asszony sokat utazik azon az útvonalon, ahol az incidens is történt, a legtöbb esetben pedig nagy bevásárlószatyrokkal felpakolva teszi meg ezt az utat. Olvasónk elmondta, hogy nehézkes mozgása miatt az útnak nem azon az oldalán száll fel, amerre utazni szeretne, hanem egy, a fordulójához közeli megállóban, majd úgy indul tovább. Hozzátette, a szóban forgó autóbusz-vezető már ezt is szóvá tette. Az ok, amiért szerkesztőségünket megkereste, nem ez volt – de ugyanúgy a buszvezetőhöz kapcsolódik.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-eloszor-bant-tiszteletlenul-idos-olvasonkkal-a-buszvezeto-4520356/

6. Felháborodtak a lakosok, nem kértek a segítségből

Ahogy a település hírportálja számot adott róla, az egyik sáros út takarításának nem örült felhőtlenül az úton lakó néhány család. A kiírás úgy hangzik: „Megkezdték a Bicskei út sármentesítését a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségével, azonban lakossági felháborodás miatt nem kerülhetett sor a teljes útszakasz megtisztítására.” A poszt később még kitér arra, hogy köszönik a martonvásári tűzoltók elvégzett munkáját.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-kertek-a-gyuroi-lakosok-az-onkentes-segitsegbol-4511287/

7. Ingatlanpiac

Fejér megye városai és városrészei mindig erős versenyben voltak egymással az új otthont keresők körében. Az azonban, hogy egy terület felkapottnak számít-e, nem mindig attól függ, hogy közel van-e a központhoz vagy hogy milyen távol esik a világ zajaitól. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Fejér Megyei Hírlap kérésére összeállította azt a listát, amely megmutatja, hol milyen átlagos ingatlanárakon keltek el a lakások, házak a megyében.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-legdragabb-es-legolcsobb-ingatlanok-fejer-megyeben-4522966/

8. Elhagyatva

Idén áprilisban portálunkon is beszámoltunk róla, hogy az egykor szebb napokat látott seregélyesi Zichy-Hadik kastély vörösréz tetőburkolatának egy részét lebontották, a csillárokat leszaggatták. Nem ez volt azonban az első eset, hisz betörők már februárban is meglátogatták, akkor az egyik oldalsó ablak keresztléceit kitépve az egykori szálló színesfém csillárjait szaggatták ki a plafonokból és vitték magukkal, számos egyéb berendezési tárggyal együtt.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megszakad-a-sziv-fajoan-oszinte-video-keszult-az-elhagyatott-zichy-hadik-kastelyrol-4479244/

9. Hangulatképek készültek

Ha az ember tűzoltóautót lát, akarva-akaratlanul arra gondol, tűz vagy baleset történt. Ezúttal azonban erről szó sem volt!

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kek-fenyek-a-karacsonyfa-mellett-ezert-voltak-tuzoltok-az-orszagalmanal-4482790/

10. Mi lesz a III. Béla király téri épület további sorsa?

A III. Béla király téri épület bejáratánál olvasható tábla szerint a ház üzemeltetője a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Művészetek Háza. Továbbá itt található a Vörösmarty Mihály Könyvtár Pedagógiai Szakkönyvtára, itt működik a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, valamint a Barátság mozi és azt működtető Fehérvári Programszervező Kft. is, sőt, a tábla tanúsága szerint az Ybl Miklós Pénzügyi és Számviteli Szakközépiskola is.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megszunt-a-fejer-megyei-muvelodesi-kozpont-4476325/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában